Historie čokoládových dezertů sahá několik století zpět. První zmínky o zákuskách s čokoládou lze najít v historii evropských zemí.
V 15. století v Itálii se objevil první dezert, který lze považovat za předchůdce současného čokoládového dortu. Byl to koláč s přídavkem kakaa. Byl dostupný pouze bohatým lidem, protože kakaové boby byly vzácným a drahým produktem. Tuto pochoutku si tedy mohli dovolit pouze příslušníci nejbohatších vrstev.
Čokoládové řezy s krémem z mascarpone
V 18. století se ve Francii objevily čokoládové dorty, které se staly dostupnějšími pro široké vrstvy obyvatelstva. Staly se populárními díky francouzským cukrářům, kteří experimentovali s recepty a vytvářeli nové druhy čokoládových dortů. V 19. století se čokoládové dorty rozšířily po celém světě a staly se nedílnou součástí mnoha kultur. Připravte si sami sladký čokoládový dort.
Ingredience na korpus:
- vejce – 3 ks;
- cukr – 150 g;
- rostlinný olej – 80 ml;
- mléko – 200 ml;
- vanilka;
- špetka soli;
- prášek do pečiva – 8 g;
- sypká hořká čokoláda – 30 g;
- mouka – 190 g.
Na polevu:
- mléko – 200 ml;
- hořká čokoláda – 15 g.
Kamarádka mě naučila tento rychlý recept na domácí Bounty tyčinky. Chutnají 100x lépe než ty z obchodu
Na krém:
- sladká smetana – 300 ml;
- mascarpone – 250 g;
- smetana ke šlehání – 200 ml;
- tmavá čokoláda – 200 g.
Příprava čokoládových řezů:
- Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr, promícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přilijeme rostlinný olej a mléko, přidáme vanilku a sůl, promícháme.
- Do směsi prosejeme hořkou čokoládu, promícháme. Stejně tak prosejeme do směsi mouku s práškem do pečiva, zpracujeme ne příliš husté těsto bez hrudek.
- Těsto nalijeme do formy na pečení a pečeme v troubě při 180 stupních 20-25 minut.
- Mezitím připravíme polevu – v hrnci smícháme hořkou čokoládu s mlékem.
- Čokoládové mléko pár minut vaříme. Vidličkou propíchneme korpus a do otvorů zalijeme čokoládovým mlékem, necháme jej do korpusu vstřebat.
- Zvlášť mixérem vyšleháme sladkou smetanu na krémovou konzistenci, přidáme mascarpone a pokračujeme ve šlehání.
- Krém naneseme na korpus, vyrovnáme povrch. Zákusek dáme do lednice.
- Smetanu přivedeme k varu. Do smetany přidáme tmavou čokoládu a rozpustíme ji. Dezert polijeme polevou a dáme jej na 3-4 hodiny do lednice.
Napište komentář