Šťastlivec dostal za zdánlivě obyčejnou dvoustovku téměř 100 000 Kč. Možná ji máte v peněžence

Fotografie: Depositphotos

Obyčejná dvousetkoruna se vydražila za téměř sto tisíc. Podívejte se, které vzácné mince a bankovky stále kolují mezi lidmi.

Prohledejte své peněženky. Možná v nich narazíte na vzácnou minci nebo bankovku, která vám přinese vítané přilepšení do rodinného rozpočtu. Jako se to stalo šťastlivci, který minulý měsíc vydražil obyčejnou dvousetkorunu za téměř sto tisíc korun. Podívejte se, jaké mince a bankovky jsou ceněné, a můžete je zkusit pohledat v peněžence.

Bankovka byla ze vzácné série

Pokud si myslíte, že vydělat se dá pouze na historických bankovkách a mincích, které jsou dávno neplatné, pak vězte, že v běžném oběhu stále kolují i ty, za němž vám sběratelé velmi slušně zaplatí. Důkazem toho je nedávná aukce na prodejním portálu Aukro, na které se hodnota zdánlivě obyčejné dvousetkorunové bankovky vyšplhala až na neuvěřitelných 91 500 Kč.

„Šlo totiž o velmi vzácnou sérii B70 s téměř nulovým výskytem na trhu,“ cituje web Kurzy Pavla Krejčíře, experta na sběratelství a starožitnictví portálu Aukro. Nalézt v oběhu takto vzácnou bankovku už je docela obtížné. U jiných však můžete mít mnohem větší šanci. Hledat tak můžete třeba dvoutisícovku z roku 2007, jejíž sériové číslo začíná písmenem E. Její hodnota na sběratelském trhu se pohybuje kolem 10 000 Kč.

S touto desetikorunou rozhodně neplaťte. Mezi sběrateli se prodává za desetitisíce Kč

Vydělat se dá i na obyčejných padesátikorunách

Jak uvádí Blesk, vysokou hodnotu mají také bankovky v nominální hodnotě 200 a 500 Kč z roku 1993 se sériovým písmenem Z, které sloužily jako náhrada za poškozené oběživo. Za takovou bankovku v dobrém stavu zaplatí sběratelé i 15 000 Kč. Pokud by se vám podařilo narazit na desetikorunu z téhož roku, na které jsou písmena „Kč“ asi poloviční oproti běžné desetikoruně, můžete očekávat zisk až 100 000 Kč.

Někdy ale nemusí pršet, stačí jen když kape. Mezi sběrateli jsou také ceněné třeba padesátikoruny z let 1997 až 2004. V tomto období se jich totiž vyrazilo relativně málo a jejich sběratelská hodnota tak převyšuje tu nominální. Jejich cena se pohybuje v rozmezí 1 000 – 10 000 Kč. Podobnou sumu také dostanete za desetikorunu z roku 2000. Musí na ní však být vyražen brněnský Petrov, nikoliv symbol hodinového strojku.

Fotografie: ŠJů (cs:ŠJů) / Public domain

A konečně nejvzácnější bankovou, která by vám mohla vynést i milion korun, je tzv. zairovka. Dvousetkorunová bankovka z roku 1993, jež má na stříbrném proužku vyražený nápis République du Zaire, patří k těm nejcennějším. V oběhu na ni však narazíte už jen těžko. Na Světě Kreativity jsme rovněž psali o vzácných eurobankovkách a euromincích, které se prodávají i za 150 000 Kč. Možná jezdíte do zahraničí nebo vám nějaká eura zbyla z loňské dovolené. Podívejte se, kterým sběratelé neodolají.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*