Seniorka se zhroutila z vyúčtování energií a úřady jí házely klacky pod nohy. Nakonec přišli na tuto chybu

Fotografie: Depositphotos

Podívejte se na případ seniorky, která se ocitla v těžké situaci kvůli vyúčtování za energie. Odborníkům se nakonec podařilo přijít na to, jak se něco takového mohlo stát.

Právě nastává období, kterého se mnoho lidí obává. Postupně totiž lidem přichází vyúčtování energií za loňskou sezónu a některé může čekat opravdu nemilé překvapení. Nejen proto, že ceny energií jsou u některých smluv stále vysoké, ale může dojít také k pochybení u samotného výpočtu konečné ceny. To se stalo i v případě paní Marie Beranové, na jejíž nesmyslné vyúčtování upozornil deník TN.

V zimě skoro netopila, přesto doplácí několikanásobek

V červnu 82leté seniorce totiž přišlo vyúčtování za energie, podle něhož měla doplácet 45 000 Kč. Seniorka, která si pronajímá malý byt v domě s pečovatelskou službou v Měcholupech na Žatecku, se nad vyúčtováním zhroutila. Své návyky oproti loňské sezóně nijak neměnila a během zimy topila jen velmi málo. Starostce, na niž se obrátil její syn, se však nepodařilo věc uspokojivě vyřešit.

Podle dodavatele bylo z jejich strany vše v pořádku, a tak mohla nešťastné paní Beranové nabídnout pouze splátkový kalendář. Paní bydlí v domě s pečovatelskou službou, to znamená, že potřebuje pomoci. Všichni jí ale hází klacky pod nohy, nikdo se s ní nebaví a říkají, že udělali kontrolu,“ řekl Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo společnosti Kalkulátor.cz.

MPSV zveřejnilo první odhady ohledně zvyšování důchodů. Tato změna rozdělila Česko na 2 tábory

Teď se čeká na uznání reklamace

Poté, co se do situace vložil reportér TV Nova, se však věci začaly hýbat. Odborníci, kteří zkontrolovali topidla i samotné vyúčtování, zjistili, že seniorce byl jinak vypočítáván podíl na topení v celém domě, oproti roku předchozímu. Zatímco loni se podílela na celkové spotřebě energií v domě jen 9 %, v letošním vyúčtování už platila 25 % ze spotřebované energie za celý dům.

radiátor
Fotografie: Freepik

Podařilo se tak přijít na zakopaného psa a starostka reklamaci vyúčtování energií předala realitní kanceláři, která se o byty v domě stará. Pokud bude reklamace zamítnuta, chystají se odborníci předat věc Energetickému regulačnímu úřadu. Ten dle Deníku ostatně řeší podobné stížnosti opravdu často. Paní Marii zatím doporučili, aby zaplatila stejnou částku jako v loňském roce. Na SvětěKreativity jsme také psali o tom, jaké chyby lidé dělají ve snaze ušetřit za topení.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*