V nedožitých 83 letech zemřel legendární český herec, který hrál hlavní role v těchto seriálech

Fotografie: Michal Louč / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

V nedožitých 83 letech odešel náhle herec, režisér a pedagog, jenž ztvárnil celou řadu divadelních rolí. Objevil se také v televizních seriálech.

Smutná zpráva zasáhla české divadlo. V 82 letech zemřel herec, režisér, dramaturg a pedagog Ivan Misař. Zažil slavnou éru šedesátých let spjatou s působením Jana Kačera v ostravském Divadle Petra Bezruče. Televizní diváci jej mohli vidět v Bakalářích, ale i dalších filmech a seriálech. Podle smutečního oznámení zemřel náhle 11. července.

Kromě herectví se věnoval i režii a dramaturgii

„S hlubokým smutkem oznamujeme, že ve čtvrtek 11. července 2024 odešel do hereckého, režijního a dramaturgického nebe dlouholetý dramaturg České scény Ivan Misař, který se v našem divadle věnoval kromě dramaturgie také i režii. Pod jeho dramaturgickou či režijní taktovkou se zrodily divácky úspěšné inscenace jako např. Báthoryčka, Slepice, Dámský krejčí, Mnoho povyku pro nic, Večer tříkrálový, Smrtelná vražda,“ uvádí Těšínské divadlo na svých facebookových stránkách.

Ivan Misař se narodil 23. listopadu 1941 v Dačicích. Vystudoval činoherní herectví na JAMU a v roce 1964 nastoupil do prvního angažmá v ostravském Divadle Petra Bezruče, jehož divadelní soubor spjatý s tvorbou Jana Kačera patřil k nejlepším v republice. „Musím říci, i když jsem toho zažil hodně, tak tady u Bezručů to pro mě byly nejkrásnější divadelní léta. Kolem Jana Kačera byla skvělá parta a neexistovala mezi námi žádná řevnivost,“ zavzpomínal v rozhovoru pro iDnes.

V pouhých 49 letech zemřela milovaná šéfkuchařka z televize. Zahynula při vodáckém výletu

Spoluzaložil alternativní scénu Divadlo Sklep

Spolu s Jiřím Hrzánem, Ladislavem Mrkvičkou a Jiřím Kodetem založil Divadlo Sklep, alternativní scénu ve skladu Bezručova divadla. Později vstoupil do angažmá v Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci. Naposledy působil právě v Těšínském divadle, kde se rovněž věnoval režii a dramaturgii. Vyučoval také herectví na ostravské Janáčkově konzervatoři. Nejznámější televizní roli ztvárnil v oblíbených Bakalářích. Objevil se také ve filmech Lidé pod zemí, Nehoda při holení nebo v seriálu Kamenný řád.

Kultuře a herectví se věnoval i po odchodu do důchodu. V rodných Dačicích připravoval s místním ochotnickým souborem inscenaci, jejíž premiéra je naplánovaná na letošní říjen. Za svou aktivní činnost a celoživotní dílo získal ocenění agentury DILIA. Ivan Misař zemřel 11. července ve věku nedožitých 83 let. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o náhlém úmrtí herce Mikea Heslina z hvězdného seriálu. Bylo mu pouhých 30 let.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*