První předpověď počasí na letošní zimu: Meteorologové důrazně varují před rekordními teplotami

Fotografie: Depositphotos

Zatím si stále užíváme vysokých teplot, ale nad jižním pólem se už několik týdnů vyskytuje anomálie, která má významně ovlivnit počasí v Evropě.

Právě se chystáme na velkou vlnu veder, která už pro srpnové počasí nebývá tak typická. Meteorologové však předpokládají, že nezvyklé počasí bude panovat i v následujících měsících. Léto by mělo být letos opravdu dlouhé a vysokých teplot bychom si měli užívat až do října. Poté však přijde rychlý skok do zimy, která by mohla být kvůli anomáliím v polárním víru letos opravdu krutá a větrná.

Čeká nás velmi teplý podzim

Výhledy počasí na podzimní měsíce slibují nebývale teplé počasí, které by mělo vydržet až do října. Ještě v září se mohou teploty šplhat ke 30 °C a říjen bude rovněž nezvykle teplý, s příjemnými teplotami kolem 25 °C. Jak uvádí TN, meteorologům dělají vrásky na čele spíše následující měsíce, ve kterých se očekává naopak výrazné ochlazení.

Nad jižním pólem se totiž v posledních týdnech odehrává jev, který vzbuzuje obavy meteorologů. Jedná se o náhlé stratosférické oteplení, pro jižní pól neobvyklé. Dopady tohoto jevu budou mít zásadnější vliv na zimní počasí na severní polokouli, než se předpokládalo. „Podzimní anomálie vysokého tlaku nad jižním pólem mají spojitost se zimním počasím na severní polokouli,” vysvětluje odborník ze serveru SevereWeather.

Během následujících let projde celá Evropa klimatickými změnami, které si nedokážeme představit

Jev ovlivní zimní počasí na severní polokouli

Počasí je totiž globální záležitostí a anomálie, která probíhá nyní na jižním pólu, ovlivní atmosférický tlak i nad severním pólem. To bude působit na polární vír (Polární vortex) a změní jeho proudění. Polární vír nad severním pólem zeslábne – studený arktický vzduch se tak ve víru neudrží a začne pronikat do jižnějších poloh.

zima
Fotografie: Freepik

Mimořádně chladný vzduch by tak v období prosinec až leden měl zasáhnout Evropu, Kanadu i Spojené státy. Stále jsme jen u pravděpodobnosti, která však není malá. Jak už jsme na SvětěKreativity psali, letošní předpověď počasí na zimu dle současných modelů říká, že bude toto období chladnější a bohatší na srážky než obvykle. S blížící se zimou se bude předpověď ještě více zpřesňovat.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*