Přelomové léto 2024 potvrdilo meteorologům nejhorší obavy. Na toto se máme v příštích letech připravit

Fotografie: Freepik

Tropických teplot se letos nejspíš už nedočkáme a pomalu vplujeme do podzimního počasí. Letošní léto však opět potvrdilo dlouhodobý trend.

Asi jen málokdo neuvítal ochlazení, ke kterému v těchto dnech právě dochází. Jak uvádí TN, máme za sebou opět velmi dlouhou vlnu veder, kdy denní teploty sotva kdy klesly pod tropickou třicítku. Podle meteorologů se však máme na podobné počasí připravit i v dalších letech. Z dlouhodobých grafů vyplývá, že letní teploty jsou stále vyšší a vlny veder se každoročně také prodlužují.

Počet tropických dnů se dlouhodobě zvyšuje

Právě skončila dlouhotrvající vlna veder, kdy teploty překračovaly tropickou třicítku. I když nás právě čeká ochlazení a prudký sestup teplot, meteorologové varují, že bychom si na podobná vedra měli zvykat. Počet dnů, kdy teploměr překročí třicetistupňovou hranici, se totiž dlouhodobě zvyšuje a bude tomu tak i v následujících letech.

Úmorné vlny veder přitom znamenají zvýšenou zátěž pro lidský organismus, a to zejména u starších nebo nemocných lidí. Mají však také neblahé důsledky na přírodu, zemědělství i dostupnost vody. O víkendu jsem zase na spoustě míst četl, že vysoké teploty a horka tu byly i v minulosti. O tom žádná, ale jejich četnost a intenzita přeci jen určitý jasný dlouhodobý trend vykazuje,“ píše na síti X meteorolog Jáchym Brzezina z ČHMÚ.

Září ve znamení extrémních výkyvů teplot: Meteorologové varují zejména před druhou polovinou měsíce

Vlny veder se také prodlužují

Jako důkaz dokládá, jak od 60. let výrazně přibylo dnů s vysokými teplotami. Příkladem může být počet dnů, kdy teplota dosáhla 34 °C. Zatímco v letech 1961–1990 bylo zaznamenáno celkem 377 takových dní, po roce 1990 už se jednalo o 2 485, přičemž největší nárůsty vidíme po roce 2010. Z grafů je tedy jasně patrné, že dnů s vysokými teplotami neustále přibývá.

To samé platí i v případě samotných vln veder. Před rokem 1990 se období, kdy by teploměr přesáhl 30 °C po více než sedm dní v řadě, prakticky nevyskytovala. Za posledních 10 let se dlouhé vlny veder objevují téměř každoročně a některé roky je takových vln během léta i několik. Ve statistikách stále vyniká rekordně teplé léto roku 2015, kdy vlna tropických veder trvala nepřerušeně hned 13 dní. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali, jaká je podle meteorologů předpověď počasí na zimu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*