Smutný příběh pana Pokorného sjednotil celé Česko. Povodně mu už podruhé vzaly úplně vše

Fotografie: Rawpixel

Povodeň se prohnala Krnovem a vzala vše, co jí stálo v cestě. Mnozí přišli o všechno a začínají od začátku již podruhé.

Záplavy přišly do města Krnov rychle a stejně rychle voda také opadla. Po sobě však zanechala spoušť ještě větší než v roce 1997. Mnoho obyvatel přišlo o všechno. Silně utrpěla také městská infrastruktura. Jak uvádí deník Polar, obnova bude na některých místech trvat roky. Lidem zůstaly jen oči pro pláč. Jako panu Rudolfovi, který zažívá povodně už podruhé. Zase bude muset začínat od znova.

Voda stoupala neuvěřitelnou rychlostí

Město Krnov patří mezi povodněmi nejvíce zasažená místa. Voda se prohnala ulicemi a zanechala po sobě neuvěřitelnou spoušť. Nevyhnula se ani domu pana Rudolfa Pokorného, který před ní musel utéct do horního patra. Voda sahala do dvou metrů. „Tohle je na mě moc. To jsem budoval všecko a teď se dívat, jak to odplouvá kdovíkam,“ říká zdrceně pro TN.

Panu Rudolfovi zůstala po podvodních jen televize a auto. Počítal, že ho bude muset prodat, aby měl do začátku nějaké peníze na obnovu neobyvatelného přízemí. K jeho údivu se však našlo přes 5 000 lidí, kteří mu s tragickou situací pomohli. Na serveru Donio pro něj byla založena sbírka s cílem vybrat milion korun. Během pár dnů byla částka dokonce překročena a pan Pokorný obdrží neuvěřitelné 2 a půl milionu Kč. Řada dalších lidí v Krnově však dopadla mnohem hůře. Přišli o všechno. Voda na ulice vyplavila nábytek, hračky i oblečení. Poničila ale také velkou část infrastruktury. Silnice i chodníky na řadě míst úplně zmizely nebo jsou vodou silně podemleté.

Smutnější záběry povodní 2024 už neuvidíte. Lidé natočili přílivovou vlnu a její tragické následky

Přehrada mohla město ochránit

Obnova města bude podle některých trvat celé roky. Na SvětěKreativity už jsme psali o plánované výstavbě přehrady v Nových Heřminovech. Podle odborníků by nemusely Krnov ani Opava čelit devastujícím povodním, kdyby desetiletí zamýšlená stavba stála. Její výstavbu však blokují obyvatelé obce Nové Heřminovy, která by kvůli výstavbě zůstala zčásti zatopená.

Územní rozhodnutí z loňského roku také momentálně napadli aktivisté. Přehrada podle nich není dobrým řešením. Je neekologická a příliš drahá. Starosta města Krnov se stal také terčem kritiky. Podle některých nebyla situace dobře zvládnutá a například evakuační centra byla zvolena špatně. I ona totiž nakonec čelila povodňové vlně a zůstala zatopená.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*