Zemřela legendární česká reprezentantka, která pro náš národ získala celkem 7 medailí

Fotografie: Jirka23 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Zemřela hvězda českého basketbalu. Za své úspěchy si právem vysloužila ocenění Basketbalistka století. Bylo jí 80 let.

Ve věku 80 let zemřela Milena Jindrová. Oceněná Basketbalistka století působila v reprezentaci v letech 1963 až 1976 a za tu dobu se jí podařilo získat sedm medailí z evropských a světových šampionátů. Basketbalu se věnovala jako trenérka i po ukončení aktivní kariéry. O jejím úmrtí informoval Sokol Pražský – Basketbal, který sama založila.

V nejvyšší soutěži hrála až do 37 let

„S hlubokým zármutkem vám oznamujeme, že včera nás navždy opustila legenda a zakladatelka našeho klubu Milena Jindrová. Upřímnou soustrast rodině a nejbližším,“ sdělil smutnou zprávu Sokol Pražský – Basketbal na svém Instagramu. Milena Jindrová je díky svým úspěchům po právu označovaná za basketbalistku století.

V letech 1963 až 1976 se zúčastnila čtyř mistrovství světa a pěti mistrovství Evropy. Z těchto šampionátů si odvezla celkem sedm medailí a byla velkou oporou našeho basketbalového týmu. Ačkoliv v nejvyšší národní soutěži hrála až do 37 let, na premiérový start basketbalistek na olympiádě v Montrealu v roce 1976 už ji nevybrali, což těžce nesla.

Tvrdá rána pro Česko: Za mimořádně tragických okolností zemřela mladá talentovaná sportovkyně

Čtyřikrát se stala basketbalistkou roku

„Trenéři mi řekli, že už na národní tým nemám, ale já to viděla jinak. Myslím, že mi křivdili. Tehdy jsem to hrozně obrečela a odešla z trucu na Slovensko, kde jsem ještě čtyři roky hrála v pohodě ligu,“ cituje deník Sport její slova, která pronesla při přebírání ocenění Basketbalistka století v roce 2001. Jindrová byla celkem čtyřikrát vyhlášena basketbalistkou roku. Hrála za pražskou Slavii VŠ a několik let také za Košice.

Později se stala také úspěšnou trenérkou. Působila v různých klubech. Jejím největším úspěchem bylo 6. místo na mistrovství světa, ke kterému dovedla reprezentaci našich juniorek. V roce 2007 byla také uvedena do Síně slávy. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o úmrtí Tommyho Cashe, hudebníka a mladšího bratra slavného Johnnyho.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*