Příčina úmrtí královny Alžběty odhalena: Bývalý britský premiér porušil královský protokol

Fotografie: Depositphotos

Boris Johnson porušil ve své nové knize nepsané pravidlo o soukromí královské rodiny. Prozradil, co trápilo královnu Alžbětu II. před její smrtí. 

Královna Alžběta II. zemřela 8. září 2022 na svém oblíbeném hradě Balmoral. Jak uvádí deník Fakt, zdraví panovnice bylo vždy přísně střeženo a jako příčina úmrtí bylo uvedeno „stáří“. Bývalý britský premiér Boris Johnson však ve své nové knize prozradil, jaký zdravotní problém královnu před smrtí trápil. Porušil tak pravidlo, které říká, že si volení zástupci britského lidu obvykle ponechávají soukromé záležitosti královské rodiny pro sebe.

Viděl ji jen několik dní před smrtí

„Už rok nebo déle jsem věděl, že má formu rakoviny kostí, a její lékaři se obávali, že by se její stav mohl kdykoliv prudce zhoršit. Vypadala bledá a shrbenější a na rukou a zápěstích měla tmavé modřiny, pravděpodobně od kapaček nebo injekcí,“ cituje CBSNews z knihy Borise Johnsona, která by se měla koncem měsíce objevit na pultech.

Johnson v letech 2019 až 2022 zastával funkci premiéra Spojeného království. Tato pozice obnáší i pravidelné setkávání s hlavou britské monarchie. Boris Johnson se tak s královnou Alžbětou viděl jen pár dní před její smrtí, kdy jej přijala na hradě Balmoral. Tehdy jí podával svoji rezignaci na post premiéra. I přes její fyzickou křehkost Johnson potvrdil, že její mysl byla nemocí zcela nedotčená a byla stejně „bystrá“ jako kdykoliv předtím.

Britská královská rodina zaskočila širokou veřejnost. Čeká je nový přírůstek

Pravidlo porušil i sám král Karel III.

Palác obvykle nereaguje na výroky o královské rodině, jež se objevují v knihách nebo článcích. Ani nyní se tedy nepředpokládá, že by palác na tento střípek ze soukromí královské rodiny nějak reagoval. Stáří jako příčina úmrtí je uvedeno také v úmrtním listě královny Alžběty II., který byl po její smrti zveřejněn. Ačkoliv je nepsaným pravidlem, že vysocí politici nemají vynášet soukromé informace o královské rodině, Johnson není prvním, kdo toto pravidlo porušil.

hradní stráž
Fotografie: Freepik

Už v minulosti například Tony Blair nebo Gordon Brow prozradili ve svých knihách podrobnosti o rozhovorech, které vedli s královnou Alžbětou. Pravidla o soukromí navíc porušil i sám král Karel III., jenž veřejně sdílel svůj zdravotní stav, stejně jako to později učinila i princezna Kate. Na SvětěKreativity už jsme psali, že princezna Kate oznámila ukončení chemoterapie. Stále má však před sebou ještě dlouhou cestu k uzdravení.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*