V úctyhodném věku zemřela legendární česká herečka, která ztvárnila přes 120 rolí

Fotografie: Jirka23 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Do uměleckého nebe odešla herečka a dlouholetá členka souboru Divadla Petra Bezruče. Objevila se také v oblíbených televizních pořadech.

Ve věku 92 let zemřela dlouholetá členka souboru Divadla Petra Bezruče Alena Tománková-Matoušková. Od konce 50. let tu ztvárnila přes 120 rolí, diváci si ji však mohou pamatovat i z televize. Účinkovala například v oblíbených Bakalářích nebo v seriálu Přátelé Zeleného údolí. Jak uvádí TN, o jejím úmrtí informovalo Národní divadlo moravskoslezské na svých stránkách.

Ztvárnila 128 divadelních rolí

„V neděli 6. října 2024 zemřela ve věku 92 let emeritní členka Divadla Petra Bezruče Alena Tománková-Matoušková,“ uvedlo NárodníDivadloMoravskoslezské na webových stránkách. Brněnská rodačka strávila své dětství v Uherském Hradišti, kde se také potkala se svým budoucím hereckým kolegou Sašou Lichým, který tu vedl mládežnický klub.

Nedlouho po absolvování brněnské JAMU v roce 1954 nazkoušela svoji první roli v Divadle Petra Bezruče a v roce 1958 sem byla přijata do trvalého angažmá. S divadlem se loučila v roce 1991 v repríze inscenace Všechno na zahradě. Za více než třicet let tu ztvárnila 128 rolí. V roce 1956 se vdala za kolegu ze Státního divadla Ostrava Přemysla Matouška.

Zemřel hvězdný herec, jehož smrt otřásla celým filmovým průmyslem. Oblíbily si ho miliony lidí

Později se věnovala pedagogické činnosti

K jejím nejlepším rolím na divadelních prknech patřila princezna Dišperanda v Hrátkách s čertem, dohazovačka Tekla v Ženitbě (1974), Kateřina Důrová v Rozmarném létě (1980) nebo Matka Ubu v Králi Ubu (1989). Objevila se však také v televizi. Diváci si ji mohou pamatovat z oblíbených Bakalářů, kde si zahrála po boku Jiřiny Bohdalové, nebo ze seriálu Přátelé Zeleného údolí.

Po odchodu z divadla se věnovala také pedagogické činnosti. Vyučovala na Janáčkově akademii a jedním z jejích žáků byl například Richard Krajčo. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o úmrtí Věry Černé, legendární české gymnastky, která odešla v 61 letech. Na její úspěchy zatím nikdo nedokázal navázat.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*