Ve věku 83 let zemřel milovaný hudebník a bavič. Během kariéry si právem získal srdce milionů lidí

Fotografie: Silar / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Ve věku 83 let zemřel všestranný slovenský umělec a bavič, na nějž vzpomínají herečtí kolegové i přátelé myslivci.

Ze Slovenska dorazil smutná zpráva. Jak uvádí TN, ve věku 83 let odešel lidový bavič, herec, muzikant a umělecký klempíř Jozef Benkovič. Znám byl především na západním Slovensku. Rodák z obce Láb byl rovněž autorem lidových písní a také mistrem Slovenska v troubení na lesní roh. O jeho úmrtí informoval Klub trubačů.

Věnoval se ochotnickému divadlu i muzice

„S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že nás navždy opustil náš dlouholetý přítel, vynikající muzikant, hráč na trubku a lesnici, myslivec, autor známých skladeb a známý lidový vypravěč,“ oznámil smutnou zprávu Klub trubačů Slovenské republiky na svých facebookových stránkách. Na oblíbeného herce, baviče a muzikanta vzpomínají především na slovenském Záhoří.

Na Jozefa Benkoviče lidé pamatují jako na neopakovatelného lidového baviče. Vyrůstal v obci Láb a už na základní škole absolvoval své herecké začátky. Později se tu stal také nadšeným ochotníkem. Učarovala mu však také hudba, a především hra na trubku, kvůli níž začal navštěvovat Lidovou konzervatoř v Bratislavě. Jako muzikant pak vystupoval na svatbách a vesnických zábavách.

Do uměleckého nebe odešel milovaný hudebník, o jehož kariéře byl natočen i dokumentární film

Pracoval na významných historických stavbách

Živil se však především jako klempíř, a to ne ledajaký. Jeho umělecká práce zdobí například kupole bratislavského hradu, zhotovil rovněž unikátní měděnou bránu budovy na Hlavním náměstí a pracoval také na obnově Esterháziho paláce v rakouském Eisenstadtu. Jeho všestrannost byla skutečně obdivuhodná. Stal se spisovatelem, když vydal sbírku povídek, ale je rovněž autorem řady lidových písní. Stál také u zrodu dechové hudby Záhořínka.

Kromě těchto uměleckých činnosti se rovněž vášnivě věnoval myslivosti a také se stal prvním mistrem Slovenska v troubení na lesní roh. „Milý Jožko, se zármutkem v duši se s tebou loučíme slovy tvé vlastní skladby, kterou jsi mnohokrát hrál ty sám mnoha svým kamarádům: Jáger, ten starý pán, kam se to, kam se to pobírá? Až tam, kde chce být sám, kde jsou jen lesy a jezera. K lesům, k horám a dolinám, vysoko k nebeským tichám,“ loučí se jeho přátelé trubači. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o úmrtí Gejzy Valenta, legendárního českého atleta.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*