Máslo z obchodu plné chemikálií už nekupuji od té doby, co mi kamarádka ukázala tento domácí recept

Pokud jste si nikdy nezkusili vyrobit domácí máslo, rozhodně se do toho pusťte. Budete překvapeni jeho vynikající chutí. Tady je jednoduchý návod.

V posledních týdnech většinu spotřebitelů překvapily vysoké ceny másla. Jedná se o produkt, který běžně kupuje řada domácností a mnoho lidí si chleba bez másla ani neumí představit. Máslo si však můžete velmi jednoduše vyrobit i doma. Kdo to jednou zkusil, jen těžko se mu vrací ke kupovaným produktům. Jak uvádí web iReceptář, domácí máslo nad tím z obchodu chuťově naprosto vítězí. Navíc si je můžete dochutit podle svých preferencí a vyrábět si třeba domácí máslo s bylinkami.

Potřebujete jen tučnou smetanu

Na výrobu domácího másla vám stačí jediná ingredience, a tou je smetana ke šlehání. Hledejte smetanu s tučností alespoň 31–33 %. Jak radí KuchařkaProDceru, vyplatí se koupit smetanu, která nebyla stabilizována (ideálně by nemělo být na obale slůvko stabilizováno). Z ní totiž vyšleháte máslo o dost rychleji. Použít však můžete jakoukoliv vysokotučnou smetanu.

Litr smetany nalijte do vhodné nádoby a začněte ji šlehat. Po nějaké době se začne tvořit šlehačka. Pokračujte ve šlehání do fáze, kdy se šlehačka začne měnit v krém máslové konzistence a začnou se v něm tvořit tužší nažloutlé hrudky. V tuto chvíli přepněte šlehač na nižší výkon a dále šlehejte. Ve chvíli, kdy se oddělí tekuté podmáslí od pevné složky, je hotovo. Nyní sceďte podmáslí a hrudku másla proplachujte a hněťte, dokud z ní nepoteče zcela čistá voda.

Moje babička si vždy schovávala zbytky z kuřecího vývaru. Dělala z nich tuto naši nejoblíbenější pomazánku

Domácí chutná mnohem lépe než to z obchodu

Máslo pak umístěte do vhodné menší nádoby a dejte do lednice. Podmáslí nevylévejte. Je zdravé. Můžete ho vypít jen tak nebo z něj připravit dětem kakao. Celý proces by vám neměl zabrat déle než 15 minut. Z litru smetany byste měli získat přibližně 600 ml podmáslí a 350 g másla. Pokud se vám podaří nakoupit šlehačku v akci, můžete na výrobě domácího másla i ušetřit.

máslo
Fotografie: Freepik

Hlavním důvodem, proč si však vyrábět domácí máslo, je jeho chuť, která se s těmi kupovanými nedá srovnat. V obchodě je totiž čím dál těžší narazit na skutečně čerstvé máslo. Většina prodávaných másel už prošla procesem mražení a o svoji čerstvou chuť tak přišla. Další výhodou je, že si máslo můžete dochutit oblíbenými bylinkami. Na takovém másle už i výrazně ušetříte oproti kupovanému. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali postup na výrobu domácího sýru.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*