Inspekce v oblíbeném řetězci odhalila salmonelu v kuřecím mase. Pokud ho máte doma, vraťte ho

Kuřecí prsa
Fotografie: Freepik

Státní potravinářská inspekce odhalila přítomnost salmonely v kuřecím mase prodávaném řetězcem Albert. Inspekce vyzývá k vrácení výrobku.

Pozor na kuřecí maso v mrazáku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala oficiální varování před kuřecími stehenními řízky, které obsahovaly nebezpečnou bakterii Salmonella enteritidis. Maso bylo prodáváno v prodejně řetězce Albert v Hradci Králové. Přestože výrobek už není v prodeji, inspektoři upozorňují, že si ho lidé mohli odnést domů a skladovat ho v mrazáku, aniž by o závadnosti cokoliv tušili.

Šarže, která může ohrozit zdraví

Inspektoři o závadné potravině informovali na svém webu Potraviny na pranýři. Rizikový výrobek pochází ze šarže L5150 s datem spotřeby 6. června 2025. Jednalo se o kuřecí stehenní řízky ve vaničce s fólií, o hmotnosti 3,845 kilogramu, které vyrobil Drůbežářský závod Klatovy.

Salmonela v mase může způsobit závažné zdravotní komplikace, zejména u dětí, seniorů a osob s oslabenou imunitou. Mezi nejčastější příznaky infekce patří horečka, zvracení, průjem a bolesti břicha. Infekce může být ohrožením především pro děti, oslabené a starší jedince. „V potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella enteritidis, která může způsobit závažné onemocnění,“ uvedla SZPI.

Inspektoři v Tescu objevili zdravotně závadné kuřecí maso se zárodky salmonely. Určitě ho nekonzumujte

Maso lze vrátit bez účtenky

Řetězec Albert zareagoval na zjištění inspekce stažením výrobku ze všech pultů. Zákazníci mají možnost vrátit maso v jakékoliv prodejně Albert, a to i bez účtenky. „Zákazníkům bude vrácena plná částka. Za vzniklou situaci se omlouváme,“ uvedl mluvčí řetězce Jiří Mareček.

Závadné maso však není jediným problémem, kterému Albert čelí. V Karlových Varech objevili inspektoři živé škůdce v mistrovských koláčcích s tvarohem. Ty byly kontrolovány 3. července v prodejně v ulici Kpt. Jaroše. Koláčky vážily 80 gramů a podle SZPI šlo o „nepřijatelný nález ohrožující bezpečnost potravin“.

Podobné potíže měl řetězec už letos v březnu, kdy bylo z prodeje staženo máslo, které i přesto, že mělo stále platné datum spotřeby. Nepříjemně zapáchalo a vykazovalo známky kažení. Také tento výrobek byl zařazen mezi nebezpečné potraviny.

Jak se chránit před salmonelou?

  • Vždy důkladně tepelně zpracovávejte kuřecí maso (ideálně na minimálně 75 °C v jádře).

  • Dbejte na čistotu kuchyňských pomůcek a povrchů.

  • Oddělujte syrové maso od ostatních potravin.

  • Pokud máte doma výše uvedenou šarži, neotálejte s jejím vrácením.

Zdroj: Healthline, PotravinyNaPranýři

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*