Inspekce objevila v Lidlu extrémně nebezpečné maso: Po konzumaci hrozí vážné onemocnění

Fotografie: Depositphotos

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před hovězím masem z Lidlu. Riziko vážného onemocnění je vysoké.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala závažné varování pro spotřebitele. V mase z oblíbeného řetězce byla objevena bakterie, která může způsobit vážné zdravotní komplikace. Riziko nákazy se týká především lidí, kteří maso konzumovali syrové nebo nedostatečně tepelně upravené, což však bylo pravděpodobné.

Nebezpečná bakterie v mase z Lidlu

Podle zprávy SZPI byla nebezpečná bakterie nalezena v hovězím tataráku z českých chovů, který prodával řetězec Lidl v prodejně v Ústí nad Labem. Laboratorní rozbory potvrdily přítomnost bakterie Escherichia coli, která může být pro lidské zdraví velmi riziková. „Přítomnost této bakterie v potravině určené k přímé konzumaci představuje vysoké riziko vzniku onemocnění u spotřebitele,“ uvedla inspekce na svých stránkách.

Závadné maso pochází od výrobce Maso uzeniny Polička a mělo označení Tatarák z českých chovů s dobou spotřeby do 30. července 2025. Maso bylo nabízeno ve vakuovaném 250gramovém balení, které se prodávalo ve druhé polovině července. Podle inspekce většina zákazníků produkt pravděpodobně již spotřebovala, ale existuje možnost, že někteří jej stále uchovávají v mrazáku.

Inspekce v českých obchodech objevila zdravotně nebezpečné potraviny. Za žádnou cenu je nekupujte

Tatár
Zdroj: SZPI

Závažné zdravotní dopady

Kmeny bakterie E. coli, které produkují takzvaný shiga toxin, mohou způsobit vážné infekce. Typickými příznaky bývá silný, někdy i krvavý průjem, bolesti břicha a v některých případech může dojít až k selhání ledvin vyžadujícímu intenzivní lékařskou péči. Nejvíce ohroženi jsou děti, senioři a lidé s oslabenou imunitou. Riziko nákazy výrazně roste při konzumaci syrového nebo jen částečně tepelně upraveného masa.

Jak se chránit

Doporučuje se dodržovat základní hygienická pravidla při manipulaci s masem. Nepoužívat stejné kuchyňské náčiní pro syrové i hotové potraviny, důkladně mýt ruce. Podle odborníků z Healthline je jedním z hlavních rizikových faktorů konzumace masa, které nebylo dostatečně tepelně upraveno, že může přenášet právě škodlivé kmeny E. coli.

Zdrojem infekce ale může být i nepasterizované mléko nebo kontaminovaná zelenina, proto je vhodné veškeré potraviny před konzumací řádně omýt. Na SvětěKreativity jsme rovněž upozorňovali na případ, kdy inspektoři v obchodech odhalili závadné sýry s koloniemi plísní.

Zdroj: PotravinyNaPranýři, Heatlhline

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*