Bramborová kaše jako mistrovské dílo. Důležité je použít olej

Bramborová kaše je typická příloha třeba k řízku, k sekané, nebo ke karbanátku. Jak zajistit, aby byla dokonalá? To si ukážeme v našem receptu. Když ho vyzkoušíte, povýšíte tvorbu kaše na novou úroveň a z původně obyčejné přílohy se stane něco, co budete milovat.

Co budete potřebovat?

Aby se bramborová kaše povedla, je třeba mít po ruce tři ingredience. Zapomeňte na mléko i na máslo, které jste do ní dávali běžně. Na tento recept budete potřebovat:

  • Brambory
  • Olej
  • Sůl

U brambor se krátce zastavíme. Pamatujte na to, že existují takzvané varné typy, které ukazují na vlastnosti této plodiny. Aby se vám bramborová kaše opravdu povedla, tak kupte právě tu variantu, která je určena primárně na kaši. Tento krok je jasným základem vašeho budoucího úspěchu.

Nejprve uvařit brambory

Jako první dejte vařit brambory. Ty oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vařte v osolené vodě. Měly by být dokonale měkké. Pamatujte, že u kaše mohou být klidně více, není to na škodu. Hlavní je, aby byly měkké i ve svém středu. Po uvaření je stačí jenom přecedit, zakrýt pokličkou a nechat chvíli v páře, která vznikne.

Šťouchání a olej

Když jsou brambory uvařené, vezmete šťouchadlo nebo jiný nástroj a můžete se pustit do toho, že je postupně rozšťoucháte. Až budou mít potřebnou konzistenci, tak k nim začnete přimíchávat olej. Ten by měl být pokud možno teplý. Takto zatím ručně míchejte, aby se směs zjemnila.

Pokud vám přijde zvláštní používat jenom olej, tak ho můžete naředit i s trochou rozpuštěného másla. To je svým způsobem ale také jenom tuk, pouze ne rostlinný, ale živočišný. Co naopak nedoporučujeme, to je margarín a jakékoliv další náhražky.

Kaši ušlehejte

Na závěr použijte kuchyňský mixér, abyste kaši ušlehali. Díky tomu bude dokonale nadýchaná a vláčná. Její konzistenci samozřejmě stále upravujte teplým olejem, popřípadě i máslem. Na závěr ji ochutnejte, a pokud je to potřeba, přidejte sůl. Tu je vhodné dávat do kaše v této fázi, jelikož následně na talíři už ji nikdy tak dobře a správně nedosolíte.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]