Domácí pečivo na mnoho způsobů. Zkuste slané i sladké

Domácí pečivo není nic složitého. Pokud nad ním přemýšlíte, s těmito recepty zvládne přípravu každý. Stačí vždy pár ingrediencí, správný postup a dokonalý výsledek je na světě. Doporučujeme vyzkoušet všechny varianty a potom si vybrat tu, která vám bude vyhovovat nejvíce.

Domácí pečivo s jogurtem

Začínáme poměrně zajímavým receptem, který ukazuje, že když je součástí těsta jogurt, musí vzniknout dokonalá pochoutka. Aby se vše povedlo, připravte si tyto konkrétní ingredience:

  • 350 g mouky
  • 300 g jogurtu
  • 1 lžíci oleje
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičku soli

Když máte vše po ruce, vytvořte si těsto. Není složité, jelikož všechny ingredience stačí jenom jednoduše smíchat dohromady. Potom ho rozdělte na 10 stejných částí, ze kterých budete tvořit malé houstičky. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potom vše vložte do trouby rozehřáté na 220 stupňů. Při této teplotě pečte po dobu 25 minut. Unikátem tohoto receptu je to, že do těsta můžete přidat třeba bylinky, olivy, rajčata, nebo i cukr a kandované ovoce a vytvořit různé sladké i slané varianty.

Domácí pečivo z mléka

Když se může používat jogurt, tak proč by se nemohlo používat mléko. I tady vás zaujme celková jednoduchost daného receptu. Co na něho budete potřebovat? Jsou to tyto ingredience:

  • 2 lžíce mouky
  • 3 lžičky mléka
  • 3 lžičky oleje
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli

Místo lžiček lze samozřejmě suroviny odměřit i jinak. Podle množství, které připravujete. I tady je základem těsto, které je nutné důkladně zpracovat. Když je hotové, můžete z něho tvarovat jednotlivé houstičky. I ty by měly být vloženy na plech s pečicím papírem, který potom dáte do trouby. Tu předehřejte na teplotu 220 stupňů Celsia a při této teplotě pečte 20 minut. I tady můžete být kreativní a výsledek posypat třeba sezamem, nebo cukrem či skořicí.

Domácí pečivo z kefíru

Není jenom na pití, jelikož se skvěle hodí také na pečení. Zvláště, pokud má být výsledek opravdu dokonalý. Na toto domácí pečivo s kefírem budete potřebovat:

  • 400 g mouky
  • 100 g cukru
  • 250 ml kefíru
  • 175 g másla
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody

Opět se začíná přípravou těsta, což pochopitelně není ani u tohoto receptu nic složitého. Opět je třeba všechny ingredience smíchat dohromady, v jednotné těsto. To následně rozdělte na stejné části, podle toho, jak velké houstičky nebo bulky budete chtít upéct. Vytvarujte je do požadovaného tvaru, dejte je na plech a ten do trouby rozehřáté na 220 stupňů, na dobu 20 minut. Potom vyndejte, ještě horké pomažte trochou kefíru a nechte chladnout. Takto budou chutnat dokonale.

Domácí pečivo z kynutého těsta

Nyní jednu známou klasiku, kterou je kynuté těsto. Pokud si myslíte, že jinak dobré domácí pečivo neupečete, podívejte se na tento recept. Na něho budete potřebovat:

  • 25 lžic mouky
  • 1 lžíci mléka
  • ½ lžíce oleje
  • ½ lžíce vody
  • 1 lžičku suchého droždí
  • 1 špetku soli a pepře

Jelikož se používají suché kvasnice, tak není nutné zadělávat kvásek, jelikož stačí začít míchat těsto. Když má požadovanou konzistenci, tak se dá na teplé místo asi na hodinu. Zde bude kynout a tak znásobí svůj objem. Potom se rozdělí na kousky a z těch se začnou tvarovat houstičky. Ty se dají na plech s pečicím papírem, kde budou ještě asi 10 minut odpočívat. Potom je vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů a pečte po dobu 15 minut. Nechte je vystydnout a můžete ochutnávat.

Domácí pečivo s vejci

I ty se hodí používat při pečení a tento recept je na to jako stvořený. Opět jsou základem ingredience. Tentokrát se neobejdete bez těchto:

  • 6 lžic mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva

A znovu stejně – přípravou těsta. To zpracujte do potřebné konzistence, vytvořte stejně velké houstičky a ty potom upečte v troubě. Teplota by měla být vysokých 240 stupňů Celsia a doba pečení asi 15 minut. To je postup, díky kterému budou dokonalé.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]