Pokud máte rádi kombinaci brambor a mletého masa, tyto masové kuličky vám zcela jistě zachutnají. Jsou velmi šťavnaté a díky rajčatové omáčce budou doslova famózní. Příprava pokrmu není nijak složitá. V několika krocích zhotovíte pro rodinu rychlý a chutný oběd nebo večeři.
Potřebné suroviny na přípravu masových kuliček
Na masové kuličky si obstarejte tyto ingredience:
- 350 gramů mletého masa (může být mix vepřového a hovězího)
- 350 gramů brambor
- 1 cibuli
- 1 lžičku soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžičku sušených bylinek dle obliby (majoránka, provensálské koření)
- slunečnicový olej na smažení
Potřebné suroviny na přípravu rajčatové omáčky
Na omáčku si připravte:
- 100 mililitrů zakysané smetany
- 1 až 2 lžíce rajčatového protlaku nebo omáčky
- 75 mililitrů vody
- sůl a mletý pepř dle chuti
- čerstvou pažitku nebo petrželku k podávání
Jak postupovat při přípravě masových kuliček a rajčatové omáčky?
Do větší mísy si nastrouhejte nahrubo oloupanou cibuli a brambory. Pak k zelenině přidejte mleté vepřové a hovězí maso, sůl, mletý černý pepř, sušené bylinky dle výběru a dobře promíchejte. Ze směsi pak tvořte navlhčenými rukama kuličky střední velikosti. Ty smažte na pánvi s rozpáleným slunečnicovým olejem ze všech stran dozlatova.
Poté masové kuličky přendejte na talíř a pusťte se do přípravy omáčky. V misce si smíchejte zakysanou smetanu, rajčatový protlak, vodu, pepř a sůl. Pak tekutinu vlijte do menšího hrnce a do omáčky vložte opečené kuličky z mletého masa. Duste vše pod poklicí asi čtvrt hodiny.
Servírování masových kuliček
Hotové masové kuličky s rajčatovo smetanovou omáčkou podávejte horké. Posypat jednotlivé porce můžete čerstvými jemně sekanými bylinkami. K pokrmu se hodí například opečené brambory, nebo třeba rýže. Budou ale dokonalé i samotné, či s čerstvým pečivem. Přejeme dobrou chuť.