Správně uskladněné potraviny si zachovají svou kvalitu, aroma a vydrží mnohem delší dobu než potraviny uskladněné v nevhodných podmínkách. Každá potravina je specifická a vyžaduje jiné podmínky. Délka skladování závisí na charakteru potraviny, teplotě a relativní vlhkosti skladovacích prostor. Některé potraviny nesou srozumitelné a čitelné informace o podmínkách jejich skladování, ale ne vždy tomu tak musí být.
Spižírna, jinými slovy špajz či špajzka byla chladná místnost, jež se nacházela dříve v rodinných domech a nahrazovala chladničku. V moderních bytech nebývá pro takovou místnost vhodný prostor, proto se dnes potraviny skladují v ledničkách a chladících skříních, kde jsou potraviny přehledně uloženy v různých dózách.
Nedbalé skladování = vyhozené potraviny
Jídlo nakupuje většina rodin do zásoby, tudíž potraviny, které hned nekonzumujeme, vyžadují správné skladování. Pečivo v igelitovém sáčku, mouka v papírovém pytlíku, ovoce v míse na stole, přesně takto vypadá skladování potravin v nejedné české domácnosti. Výsledkem je zkažené jídlo, které končí v odpadkovém koši. Přitom vhodné uchovávání potravin není žádná věda, stačí se řídit jednoduchými pravidly.
Skladování pečiva
Pečivu rozhodně neprospívá igelitový sáček, ale chlebník. Namísto neprodyšného igelitového sáčku volte papírové sáčky, které dostanete hojně v supermarketech. Případně chleba zabalte do plátěného ubrousku. Mikroténové sáčky jsou vhodné pro skladování pečiva do zásoby v mrazničce.
Ovoce a zelenina do plastových boxů
Důležité je nemíchat některé typy ovoce a zeleniny dohromady, protože mohou vyžadovat různé teplotní podmínky pro skladování. Ideálně je skladovat ovoce i zeleninu v plastových dózách na potraviny, ať už v lednici či špižírně. Výtečné jsou také vakuované dózy.
Mléčné výrobky
Sýry, jogurty a další mléčné výrobku mají většinou na obalu informaci o datu spotřeby. Sýry před oschnutím ochrání potravinová fólie, mléko a jogurty se snažte vždy uzavřít, aby se zamezilo vniknutí baktérií a po otevření spotřebujte, dle rad výrobce. Uchovávat se mají v chladu a temnu – tedy v lednici. Nicméně jogurt i mléko se dají zamrazit, pokud víme, že jim bude brzy končit záruka. Náš tip: mléko je možné nalít do zásobníku na led. Na sýr je vhodný také tzv. sýrečník – tác z nerezu s poklopem. Z jogurtu se dá udělat výtečná domácí zmrzlina.
Sypké potraviny
Cukr, sůl, mouka a další sypké potraviny uchovávejte v plastových, porcelánových nebo skleněných dózách. Původní obaly z prodejny nejsou vhodné pro skladování potravin po jejich otevření. Stejně tak vhodné je přesypat i rýži, kuskus či těstoviny.
Obrázek: pixabay