Másla vyrobená ze semínek a ořechů představují opravdový luxus chuti a výživy. Používána mohou být běžně, namísto klasického másla či margarínu, pomazánkového másla, sýrů a podobných pomazánek.
Pomohou uspokojit touhu po sladkém, ale s tím rozdílem, že jsou pro lidské zdraví mnohem větším přínosem. V kvalitním mixéru si je lze během několika málo minut vyrobit i doma. Másla z ořechů či semínek (případně mix) mají nasládlou nebo pikantní chuť (dle volby ořechů a semen) a umožňují tak nekonečné kulinářské variace.
Kde všude lze máslo využít?
Použít se dají na výrobu koktejlů, smoothie, do dezertů a zmrzlin nebo jen tak namazat na pečivo. Pokrmům dodávají fenomenální hloubku chutí, ať už je použijete na cukroví, dorty, sušenky, omelety a palačinky. Ořechové i semínkové máslo lze přidat také do slaných pokrmů: pod maso, do pomazánek, salátových zálivek, marinád, pesta do těstovin. Vytvoříte z nich také výtečné sendviče s banánem či jahodami. Kulinářským experimentům se nemusíte bránit, protože obě varianty másla, ať už ze semen či ořechů se v kuchyni dají využít všestranně.
Oblíbená ořechová a semínková másla
K nejoblíbenějším patří máslo z konopných semínek, dýňových semínek, slunečnicových semínek, kešu ořechů, mandlí a další. Nedoporučují se však příliš používat arašídy k výrobě másla, protože obsahují toxiny a karcinogeny. Másla z ořechů a semínek se vyrábějí pouze mletím, dokud nevytvoří krémovou, hustou pastu. Výsledné máslo si zachová veškeré nutriční hodnoty. Másla jsou bohatá na vlákninu, esenciální mastné kyseliny, bílkoviny, vitamíny a další cenné živiny. Máte-li doma kvalitní mixér, vyrobíte máslo snadno za okamžik. Pokud se vám s přípravou příliš nechce zdržovat nebo nemáte dobrý mixér, lze másla koupit již hotová.
Videorecept: vanilka, skořice, mandle = výtečné máslo
Obrázek: pixabay.com