Ptačí mléko je zvláštní dezert, který se připravuje uvařením vyšlehaných bílků. Je lehoučký, sladký a velmi chutný, na rozdíl od jiných dezertů nemá běžný tvar řezu a disponuje opravdu překvapivou strukturou. Tento netradiční dezert lze navíc přetvořit do výborného dortu, jehož chuť si zamilujete. Pojďme se podívat, jak na to.
Ingredience pro výrobu dortu z ptačího mléka
Na tento zákusek je nutné si připravit ingredience na korpus, krém a polevu. Zde jsou:
Korpus:
- vejce – 2 ks
 - cukr krupice – 6 lžic
 - mouka – 80 g
 - prášek do pečiva – 1 čajová lžička
 
Krém:
- želatiny – 20 g
 - voda – 100 ml
 - vejce – 5 ks
 - cukr krupice – 1 hrnek
 - hladká mouka – 1 lžíce
 - mléko – 1,5 dcl
 - máslo – 150 g
 
Poleva:
- zakysaná smetana – 5 lžic
 - cukr krupice – 100 g
 - kakaový prášek – 5 lžic
 - horká čokoláda – 50 g
 - máslo – 30 g
 
Postup výroby dortu z ptačího mléka
Dort se připravuje podle následujícího postupu:
- Nejdříve si vytvoříme těsto na korpus, a to vyšleháním vajec s cukrem, do nichž se následně přidá mouka a prášek do pečiva. Tekuté těsto je potřeba vymíchat do hladka.
 - Těsto nalejeme do vymazané formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25-30 min.
 - Jakmile se korpus peče, můžeme si připravit krém – želatinu rozpustíme ve vodě, smícháme se žloutky a ½ hrnku cukru. Následně přidáme mouku a mléko a důkladně promícháme.
 - Do směsi následně přidáme rozpuštěné máslo a vyšleháme (2-3 minuty).
 - Do bílků přidáme zbylý cukr a ušleháme tuhý sníh. Ten poté zamícháme do krému a celou směs vložíme do lednice a necháme mírně zatuhnout.
 - Jakmile krém trochu zhoustne, vyjmeme je lednice a naneseme na vychladlý korpusu. Vložíme opět do lednice a necháme zatuhnout.
 - Posledním krokem je příprava polevy – v malém hrnci smícháme smetanu, cukr a kakao. Zahřejeme do varu, poté přidáme nastrouhanou čokoládu, máslo a důkladně promícháme, dokud hmota není homogenní.
 - Připravenou polevu nalejeme na krém a necháme opět zatuhnout v lednici.
 



