Lahodný salát z červené řepy, který přijde vhod hlavně v zimě

Je obecně známo, že červená řepa je doslova superpotravinou. Dodá organismu celou řadu vitamínů, minerálních látek a působí i jako silný antioxidant. Připravte si tedy blahodárný řepný salát, který se stane nepostradatelným v rámci prevence nejrůznějších respiračních nemocí. Zejména v zimních měsících ho oceníte.

Jaké suroviny budete potřebovat na nakládaný řepný salát?

Než se pustíte do nakládání, připravte si:

  • 4 kilogramy čerstvé řepy
  • ½ kilogramu mrkví
  • ½ kilogramu sladkých paprik
  • ½ kilogramu žluté cibule
  • 1 a ½ kilogramu rajčat
  • 200 gramů česneku
  • 500 mililitrů slunečnicového oleje
  • 200 mililitrů octa (9 %)
  • 180 gramů krystalového cukru
  • 50 gramů soli
  • 1 feferonku nebo chilli papričku

Jak postupovat při přípravě nakládaného řepného salátu?

Nejprve si oloupejte červenou řepu (použijte ochranné rukavice, abyste si nezbarvili kůži) a pak ji nahrubo nastrouhejte do velké mísy. To samé učiňte i s mrkvemi. Dále si k ruce vezměte cibule, oloupejte je a nasekejte na malé kostičky.

Sladkou papriku očistěte od stopek, semínek a pokrájejte na tenké nudličky. Každá zelenina by měla být umístěna ve vlastní míse. Posléze si v kuchyňském robotu rozmixujte rajčata a najemno nasekejte česnekové stroužky.

Fáze dušení zeleniny a vrstvení salátu do sklenic

Následně si nasekanou cibulku přesuňte do pánve s trochou slunečnicového oleje a restujte asi deset minut dozlatova. Poté přidejte nakrájené papriky, nasekanou chilli papričku, strouhanou mrkev, drcená rajčata a zeleninu opékejte ze všech stran asi pět minut.

Dále přisypte k směsi strouhanou červenou řepu, posolte, ocukrujte, přilijte ocet (100 ml) a promíchejte. Pod poklicí salát duste asi 40 minut. V konečné fázi přilijte ještě do salátu zbytek octa, přisypte drcený česnek a vařte 10 minut.

Nyní nastává okamžik nakládání do sklenic. Zeleninu odstavte z plotny, a ještě horkou ji vrstvěte do sterilizovaných skleněných nádob, dobře uzavřete víčky, otočte dnem vzhůru a nechte chladnout. Uchovávejte v chladu (ideálně sklep, lednice, nebo spíž).

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]