Jemný a na jazyku se rozplývající kokosový dezert vás nadchne

Pokud máte v oblibě kokosové zákusky a tyčinky, rozhodně vás tento dezert osloví. Jeho přípravu zvládne i začátečník. Lahodit bude dokonce i oku. A jeho sněhobílá barva se dokonale hodí k zimním siestám s kávou, kakaem, nebo čajem. Vyjímat se bude rovněž na svátečním stole.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu kokosového dezertu?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si:

  • 180 až 200 gramů jemnější krupice
  • 180 až 200 gramů polohrubé mouky
  • 1 a ½ šálku slunečnicového oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 sklenice vody
  • 3 lžíce džemu dle obliby
  • 2 až 3 lžíce kokosové moučky

Jak postupovat při přípravě kokosového dezertu?

Ve velké míse si smíchejte krupici s polohrubou moukou, přilijte slunečnicový olej, vodu, vsypte kypřící prášek, kokosovou moučku, vložte tři lžíce ovocného džemu a vypracujte pomocí metličky nebo mixéru polotekuté těsto. K ruce si následně vezměte plech vystlaný pečícím papírem a na něj rozprostřete kokosovou směs.

Fáze pečení a servírování kokosového dezertu

Koláč pak dejte do trouby péct při cca 200 °C na půl hodiny. Po upečení ho vyjměte a nechte zcela vychladnout na sporáku. Před podáváním posypte dezert ještě zbylým kokosovými vločkami nebo moučkovým cukrem. K porci se bude hodit i čerstvé ovoce, jako třeba maliny, jahody, nebo borůvky.

Pokud netrpíte intolerancí laktózy, můžete samozřejmě doplnit zákusek o kopeček čerstvě vyšlehané smetany, nebo bude chutný tak zakysaná. Tento koláč je nejen lahodný, ale také poměrně levný. Vystačíte si prakticky s několika málo surovinami a vykouzlíte skutečná skvost. Přejeme vám dobrou chuť.

Tip na závěr

Milovníci čokolády a kakaa mohou přelít dezert třeba polevou z hořkosladké čokolády. Hodit se bude ale i ta mléčná nebo bílá, která splyne s odstínem kokosového koláče. Tak získá zákusek zase jinou chuť, která bude jak jinak než fantastická.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]