Také rádi své hosty překvapíte nějakým výjimečným dezertem? Jste rádi, když vám pochválí vaše kulinářské umění? Pak zkuste tyto koblihy s kefírem. Jde o velmi snadný recept, který ale zaručeně sklidí úspěch. Výborně se hodí pro situace, kdy jsou hosté již za dveřmi a vy rychle potřebujete vymyslet něco neotřelého. Suroviny na výrobu máte vždy po ruce a výsledkem je mnoho lahodných koblih, které obsahují také prvotřídní náplň z jablek.
Koblihy máte hotové za pár minut
Na přípravu lahodných koblih si nachystejte:
- 200 g kefíru
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1/3 čajové lžičky soli
- lžičku prášku do pečiva
- 160 g mouky
- 2-3 vejce dle velikosti
- 2 jablka
Kefír smíchejte se zakysanou smetanou v hluboké misce. Do směsi pomalu zašlehávejte vejce, cukr a sůl. Postupně přisypávejte také mouku a prášek do pečiva. Získáte vláčné a hladké těsto, které nechte chvíli odležet bokem.
Jablka dodají těstu šťavnatost
Poté si připravte jablka. Ta oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Jablka přimíchejte do těsta a řádně promíchejte. Takto máte hotové těsto na koblihy, už je stačí jen osmažit. Je to jednoduché, že?
Do hrnce si nalijte vysokou vrstvu oleje vhodného na smažení. S pomocí lžíce potom tvarujte bochánky, které vhazujte do horkého oleje.
Koblih nechte dozlatova opékat. Jakmile koblížky získají krásnou barvu, dejte je bokem odkapat na ubrousek.
Výsledkem je nádherně vláčný dezert, který jistě ohromí každou návštěvu. Při servírování je stačí lehce poprášit moučkovým cukrem a bokem můžete přidat lžíci marmelády a šlehačku nebo smetanu. Uvidíte, že hosté budou nadšeni.
Malý tip pro vás: pokud nemáte zrovna jablka, můžete je v těstě nahradit i jiným pevným ovocem. Hodit se mohou třeba hrušky nebo broskve. Dejte si ale pozor, aby ovoce nebylo příliš vodnaté, mohlo by těsto zbytečně naředit. Pokud nemáte žádné ovoce, jednoduše nechte koblížky prázdné. I tak budou chutnat skvěle.