![Prăjitură-cu-mere-9](https://svetkreativity.cz/wp-content/uploads/Prajitura-cu-mere-9-1.jpg)
Zákusky, koláče a dorty zpestřují sváteční dny, nebo jsou podávány návštěvám. Chcete-li poctít neočekávanou návštěvu nebo máte-li málo času na přípravu jemného a chutného zákusku ke kávě či k čaji, není nic jednoduššího než se pustit do následujícího výborného jablečného dortu. Zamilují si jej jak děti, tak dospělí a budete si jej rádi připravovat často a s chutí.
Ingredience a příprava jednoduchého jablečného dortu
Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat následující ingredience:
- hladká mouka – ½ hrnku (130 g)
- moučkový cukr – ½ hrnku (130 g)
- vejce – 4 ks
- prášek do pečiva – 1 kávová lžička
- vanilkový cukr – 8 g
- jablka – 2 ks
Postup přípravy jednoduchého jablečného dortu
Dort připravíte podle následujícího postupu:
- Do hluboké mísy rozklepněte vejce, přidejte moučkový a vanilkový cukr a vyšlehejte je při vysoké rychlosti do tuhé nadýchané pěny (měla by mít bělavou barvu a metličky v ní zanechávaly rýhy).
- Hladkou mouku prosejte s práškem do pečiva – jemně vmíchejte krouživými pohyby směrem zdola nahoru, dokud není těsto dostatečně homogenní.
- Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Přidejte jablka do těsta a rovněž důkladně promíchejte.
- Připravte si plech s pečicím papírem (ideálně hluboký na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček).
- Vylejte těsto na plech a rovnoměrně jej rozprostřete.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35 minut (dokud nezhnědne a těsto se nepřestane lepit na špejli).
- Po upečení vyklopte dort na mřížku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Dort je podávaný po vychladnutí nakrájený na plátky na samostatných talířcích a posypaný moučkovým cukrem. Pokud chcete zákusek ještě vylepšit, můžete k němu přidat kopeček zmrzliny nebo šlehačku, případně do těsta můžete kromě jablek přidat také další ovoce.