Rychlý čokoládový dort s ořechy a polevou ke kávičce okouzlí každého po první lžičce

Nedáte dopustit na čokoládu? Tenhle recept je pro vás jako stvořený, protože kakao v něm hraje ústřední roli. Čokoládový dort s ořechy a čokoládovou polevou navíc zvládne připravit doslova každá hospodyňka, a dokonce za pár minut z ingrediencí, které má každý běžně doma. O to je recept přitažlivější, zkuste si připravit tento delikátní dort ještě k dnešní odpolední kávě!

Ingredience

Co budete pro přípravu jedinečného čokodezertu potřebovat?

Na polevu si nachystejte:

  • 2 lžíce krupicového cukru,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 2 lžíce plnotučného mléka,
  • 50 g másla,
  • 0,5 hrnku vlašských ořechů.

Na jednu vrstvu těsta budete potřebovat (celkem budou potřeba 2 vrstvy):

  • 4 lžíce krupicového cukru,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 3 lžíce mouky,
  • 1 polévkovou lžíce bramborového škrobu,
  • 1 balení prášku do pečiva,
  • 1 vejce,
  • 5 lžic plnotučného mléka
  • 3 lžíce oleje.

Příprava

V misce rozšlehejte vejce, přidejte cukr a dobře zašlehejte. Do misky přidejte kakao a opět dobře prošlehejte do hladka.

Do směsi přidejte mouku, nasypte bramborový škrob a prášek do pečiva. Vypracujte hladké a vláčné těsto bez hrudek po přidání mléka a rostlinného oleje.

Směs nalijte do menší silikonové pečicí formy o rozměrech přibližně 20 x 20 cm. Pekáček vložte do mikrovlnné trouby. Nastavte výkon na 800 wattů a pečte 7 minut. Při použití kovového pekáčku je nutné péct v klasické troubě na 180 °C asi 20-25 minut.

Formu omyjte, osušte a vypracujte druhou část těsta stejným způsobem a opět upečte.

Mezitím si připravte polevu. Rozpusťte máslo v kastrůlku, přidejte do něj cukr, kakao a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přiveďte čokoládovou směs k varu a vařte 1-2 minuty, poté odstavte.

Ořechy nastrouhejte nadrobno nebo nasekejte nožem, hromádku rozdělte na poloviny. Připravte si upečené vrstvy těsta. Polovinu polevy nalijte na spodní vrstvu, posypte ořechy. Položte na ní druhou vrstvu, opět natřete zbývající polevou a dozdobte nasekanými ořechy.

Dort dejte chladit do chladničky alespoň na 30 minut, aby poleva zatuhla. Poté jej nakrájejte na čtverečky a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačky.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]