Rychlý a velmi chutný slaný koláč s majonézou

Slané koláče jsou zvláštním typem pokrmů, které jsou připravovány zejména jako svačinové pečivo. Následující velmi jednoduchý recept na slaný koláč s majonézou a zakysanou smetanou, jehož příprava zabere jen pár minut.

Ingredience potřebné na přípravu slaného koláče s majonézou

Na tento recept budete potřebovat následující suroviny:

Na těsto:

  • zakysaná smetana nebo kefír – 1 hrnek
  • majonéza – 1 hrnek
  • vejce – 3 ks
  • mouka – 1 hrnek
  • soda s octem – ½ čajové lžičky
  • prášek do pečiva – 1/2 balíčku
  • sůl – dle chuti

Náplň:

  • tuňák – 2 konzervy
  • vařené vejce – 2 ks
  • cibule – 2 ks
  • zelenina – dle chuti

Náplň lze variabilně vytvořit také jako vegetariánskou pouze s vejci a zelenou cibulkou, nebo naopak jako masovou – s kuřecím masem, sýrem a zeleninou. Kromě toho lze aplikovat různé kombinace, například přidat smažené houby, bramborovou kaši, mleté maso a rýži apod.

Postup přípravy slaného koláče s majonézou

Koláč připravíte takto:

  1. Připravte si těsto – nejdříve smíchejte mouku s práškem do pečiva.
  2. Rozklepněte vejce, osolte je a rozšlehejte.
  3. Přidejte k vejcím majonézu, zakysanou smetanu a jedlou sodu s octem, a vše důkladně promíchejte.
  4. Do směsi nasypte mouku s práškem do pečiva a opět důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete těsta s tekutou hladkou a homogenní konzistencí.
  5. Připravte si plech vymazaný olejem.
  6. Nyní je potřeba připravit si náplň – všechny ingredience náplně nadělte na malé kousky a důkladně promíchejte tak, aby vznikla směs s rovnoměrným rozložením všech složek.
  7. Na plech vylejte polovinu těsta.
  8. Na těsto rozložte náplň a zarovnejte.
  9. Na náplň nalejte druhou polovinu těsta.
  10. Vložte plech do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]