Gurmánské hranolky BEZ KAPKY OLEJE připravené za pár minut

Hranolky si obvykle lidé připravují ve fritéze, což není příliš zdravá varianta. Pokrm nasaje totiž mnoho přepáleného tuku a vaše srdce vám pravděpodobně nepoděkuje. Odlehčete svůj jídelníček. Vzdávat se hranolků ovšem nemusíte. Zkuste dietnější variantu z trouby.

Jaké suroviny budete potřebovat na zdravější a křupavější hranolky?

Obstarejte si tyto nezbytné ingredience:

  • ½ kilogramu brambor
  • 1 lžičku sladké mleté papriky
  • ½ lžičky soli
  • mletý černý pepř: dle chuti
  • 1 vaječný bílek

Jak postupovat při přípravě zdravějších hranolek z trouby?

Nejprve si oloupejte brambory a důkladně je omyjte ve vlažné vodě. Pak je nakrájejte do tvaru hranolek. Tloušťku si zvolte dle svého uvážení.

Nyní si v misce vyšlehejte vaječný bílek spolu se sladkou mletou paprikou, pepřem a solí.

Bramborové hranolky vložte následně do mísy, přelijte touto směsí koření a dobře promíchejte.

Fáze pečení bramborových hranolek a jejich servírování

Až brambory pečlivě obalíte ve směsi koření, vyskládejte je na plech vystlaný pečícím papírem. Posléze je dejte péct do trouby na 10 až 15 minut při teplotě 220 °C.

Na povrchu hranolek by se měla vytvořit zlatavá kůrka. Hotový pokrm vyjměte z trouby a podávejte s oblíbenými omáčkami a dipy. Hodit se bude například tatarka, kečup nebo třeba česnekový dip se zakysanou smetanou. Upečené brambory na tento způsob budou vhodné i jako příloha k různým masovým steakům. Přejeme vám dobré chutnání.

Tipy na závěr

Obdobným způsobem můžete nachystat i velice zdravé hranolky z kořenové zeleniny, tj. mrkev, petržel, celer, nebo třeba z batátů. Pokud nemáte v oblibě mletou sladkou papriku, lze ji nahradit jakýmkoliv jiným kořením. Skvělé budou na brambory i různé bylinky, a to jak v čerstvé, tak v sušené podobě (např. petrželka, pažitka, oregano). Zkusit můžete rovněž strouhaný parmazán, který vytvoří na povrchu skvostnou křupavou krustu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]