Jednoduchá, a přesto skvostná piškotová roláda. Připravit ji můžete i na slavnostní příležitosti

Máte připravený decentní narozeninový dort na party, ale ještě chcete hosty překvapit bonusovým dezertem? Piškotová roláda je vhodnou volbou! S ní neuděláte chybu nikdy. Zachutná skutečně všem strávníkům.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu piškotové rolády?

Před zahájením pečení si obstarejte na roládu tyto ingredience:

  • 240 gramů vaječných bílků
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 20 gramů vanilkového cukru
  • 100 gramů polohrubé mouky
  • 1 gram soli
  • 220 až 240 gramů pomerančového džemu (nebo jiné příchutě dle obliby)

Jak postupovat při přípravě piškotové rolády?

V hlubší míse si vyšlehejte vaječné bílky do sněhu se špetkou soli.

Pak přisypte po částech vanilkový i moučkový cukr. Dále vsypte i polohrubou mouku a vytvořte nadýchané těstíčko polotekuté konzistence. To vlijte do plechu vystlaného pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřete.

Fáze pečení korpusu a kompletace rolády

Připravené těsto vložte do trouby a pečte asi 9 až 12 minut při teplotě 180 °C.

Po upečení korpus vyjměte, pomažte pomerančovým džemem a opatrně zarolujte do rolády.

Nechte vychladnout a posypejte moučkovým cukrem.

Servírování piškotové rolády

Vychladlou piškotovou roládu nakrájejte na kolečka a podávejte například s oblíbeným šálkem kávy, nebo čaje. Hodit se bude k porci i kopeček šlehačky. Přejeme dobré chutnání.

Tipy na vylepšení rolády z piškotového těsta

Svou jemnou a nadýchanou roládu z piškotového těsta můžete rovněž přelít čokoládovou polevou a posypat jemně drcenými lískovými či vlašskými oříšky. Skvěle bude chutnat i kokos. Kromě džemu lze na potírání korpusu použít i vyšlehanou smetanu, sladký tvaroh s čerstvým ovocem (např. jahody, borůvky, meruňky) nebo třeba pudink a Nutellu. A v neposlední řadě se nemusíte fixovat jen na vanilkové těsto. Přidáním kakaového prášku vytvoříte skvostné kakaové.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]