Formu na bábovku vyskládala zelím, naplnila směsí mletého masa s kyselými okurkami a paprikou

Namísto tradičních zelných závitků – golubců – doporučujeme lahodnou verzi tohoto pokrmu. Golubcová bábovka je v podstatě zjednodušená verze tohoto slavného receptu. Nemusíte připravovat každý závitek zvlášť, čímž se celková příprava pokrmu usnadní a vy se tak budete moci věnovat jiné činnosti. Navíc masová bábovka je snem snad každého muže.

Potřebné ingredience

Na golubcovou bábovku budete potřebovat:

  • 500 g mletého vepřového masa,
  • 1 hlávka savojského zelí,
  • 1 vejce,
  • 50 g rýže,
  • 1 mrkev,
  • 1 červená paprika,
  • 1 cibule,
  • 3 nakládané okurky,
  • 1 mexická omáčka ve sklenici (nebo vaše jiná oblíbená omáčka na bázi rajčat),
  • 100 g sýra,
  • sůl,
  • chilli paprička.

Připravte si masovou směs

Jako první máte za úkol připravit si náplň své bábovky. Uvařte si rýži a nechte ji vychladnout (můžete použít zbylou rýži z předchozího dne). Mleté maso dejte do mísy, přidejte vejce a dochuťte solí a chilli papričkou nasekanou na jemno. Množství dvou posledních ingrediencí dejte podle chuti. Poté vmíchejte rýži, nastrouhanou mrkev, nadrobno nakrájenou papriku, oloupanou cibuli a okurky. Důkladně promíchejte.

Připravte si bábovku

Zelí uvařte doměkka a pak jej rozdělte na listy, kterými ihned vykládejte bábovkovou formu. Celá bábovková forma by měla být pokryta listy.

Na ně pak vsypeme polovinu masové směsi, zakryjeme zelnými listy a přidáme zbývající maso. Nahoře ještě přikryjeme zelím. Pečte zakryté na 200 °C asi 35 minut.

Po uplynutí této doby nalijte mexickou omáčku a posypte strouhaným sýrem (nastrouhaným nahrubo). Nyní pečte odkryté už asi jen 5 až 10 minut, dokud se sýr nerozpustí.

Užijte si své jídlo

Dalším krokem už bude jen to, že počkáte asi 10 minut, než začnete svou bábovku krájet. Budete nadšeni ze struktury, která se vám po nakrájení naskytne. Podávejte s chlebem nebo vařeným bramborem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]