Dokonale vydatné a zdravé jídlo z jednoho pekáčku: Zapečte si brambory s mletým masem, salámem, rajčaty a sýrem

Jídlo z jednoho pekáčku dokáže nasytit i početnou rodinu. Dokonce se v mnoha případech dá konzumovat i dva dny za sebou. Takové zapečené brambory s mletým masem, salámem, rajčaty a sýrem zachutnají skutečně všem.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zapečených brambor?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto suroviny:

  • ½ kilogramu mletého masa (druh dle výběru)
  • 1 lžíci bramborového škrobu
  • 3 česnekové stroužky
  • koření na mleté maso dle preferencí
  • 2 velká rajčata
  • 2 žluté cibule
  • 10 plátků salámu dle výběru
  • 4 velké brambory
  • sušené bylinky dle chuti (např. bazalka, oregano, koriandr)
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • slunečnicový olej dle potřeby
  • cca 1 šálek strouhaného tvrdého sýra

Na zapékací omáčku si připravte:

  • 200 gramů bílého řeckého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 česnekové stroužky
  • trochu sušených provensálských bylinek
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Začněte tím, že si v míse ochutíte vybrané mleté maso kořením přímo na něj určeným, vložte prolisované česnekové stroužky, osolte a opepřete dle potřeby. Také maso zasypte škrobem a dobře promíchejte. Dále si oloupejte brambory, cibuli a obě suroviny naplátkujte. Rajčata omyjte a také pokrájejte na plátky.

Kompletace pokrmu a jeho zapékání v troubě

Nyní si k ruce vezměte mísu s mletým masem a vytvořte z něj stejně velké placky. Posléze vymažte zapékací misku anebo plech slunečnicovým olejem a vyskládejte do něj nastojato plátky brambor, cibule, rajčat, mletého masa a salámu. Ingredience dle chuti ještě zaprašte provensálskými bylinkami, solí, pepřem a dejte péct přikryté alobalem do trouby po dobu 50 minut při teplotě 190 °C. Mezitím se pusťte do přípravy zapékací omáčky.

Příprava zapékací omáčky a dokončování pokrmu

Mezitím si smíchejte v míse bílý řecký jogurt, majonézu, lisovaný česnek a okořeňte bylinkami, solí i pepřem dle chuti. Po 50 minutách vyjměte jídlo z trouby, odkryjte alobal a přelijte ho rovnoměrně jogurtovou směsí. Dopékejte takto dalších 20 až 25 minut bez přikrytí fólií.

Servírování zapečených brambor s mletým masem a zeleninou

Upečené brambory s mletým masem a zeleninou vyjměte z trouby, naporcujte a podávejte. Hodit se bude k pokrmu jak pivo, tak i suché bílé víno. Doplnit porci můžete o studené omáčky typu tatarka, kečup nebo majonéza. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]