Kávová zmrzlina vám poskytne energii po celý zbytek dne

Není nad kofeinový doping. Potěšte své blízké v letním odpoledni rychlou a osvěžující smetanovou pochoutkou, která vás nabije energií a chutí do života.

Mražené smetanové krémy všeho druhu i chutí jsou hitem všech horkých letních dní. Není divu. Toto studené pohlazení je v parném létě velmi příjemným osvěžením. Kávová zmrzlina, tak, jak ji představíme, má neuvěřitelně jemnou strukturu s výrazným kávovým aroma. Recept na její přípravu je velmi rychlý a jednoduchý. Budete mít za chvilku hotovo a můžete se těšit na její božskou chuť.

Suroviny

  • 400 mililitrů smetany na šlehání s minimálně 33% tuku
  • 150 gramů slazeného kondenzovaného mléka
  • 4 gramy instantní kávy
  • 40 gramů nasekané kvalitní čokolády

Příprava

Řádně vychlazenou smetanu vyšlehejte spolu s instantní kávou. Přidejte kondenzované mléko a šlehejte na vysoké otáčky do té doby, než získáte pevnou konzistentní pěnu. Přisypte nasekanou čokoládu a opatrně ji vmíchejte do smetany špachtlí. Výsledný krém přendejte do nádoby, kterou pevně uzavřete a uložte do mrazničky.

Po minimálně čtyřech hodinách v mrazáku ji můžete vyndat a nechte ji 5 minut venku. Lžíci, se kterou chcete zmrzlinu naporcovat, ohřejte ponořením do teplé vody. Pak za pomoci zahřáté lžíce zmrzlinu naporcujte do pohárů. Na ozdobu můžete použít kousky čokolády, nebo třeba kávová zrna.

Tipy na závěr

Jako skoro každý mražený krém, dá se i tento snadno obměnit. Jeho karamelovou variantu vyrobíte velmi snadno. Stačí zakoupit místo normálního kondenzovaného mléka už zkaramelizované. To pak přidáte k ušlehané šlehačce. Kávu a čokoládu můžete vynechat, ale to záleží na vaší chuti. Poháry pak můžete ozdobit třeba banány a nasekanými ořechy.

Podobnou jednoduchou změnou si můžete vykouzlit i zmrzlinu čokoládovou, nebo vanilkovou. Pro čokoládovou variantu vynechte kávu a ke smetaně přidejte kakao podle chuti. Pohár pak ozdobte banánem a lístkem máty. Vanilkovou variantu získáte ideálně tím, že místo kávy přidáte zrníčka vanilky. Pokud nemáte, vystačíte si i s vanilkovým cukrem, nebo aroma. Zdobit můžete letním ovocem a lístkem meduňky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]