Tímto způsobem uvaříte kondenzované mléko sami, už nikdy ho nemusíte kupovat

Kondenzované mléko si můžete připravit doma jen ze tří surovin a za pouhých 10 minut vašeho času. Je lepší než z obchodu a jeho složení máte plně ve svých rukou.

Kondenzované mléko se hodí do nejrůznějších dezertů, ale i do kávy. V obchodě nebývá právě nejlevnější, a proto je docela dobrý nápad uvařit si ho jednoduše sami doma, nejlépe z mléka přímo od krav. Díky tomu bude chutnat tak, jak má, bez umělých přísad, jako jsou konzervanty a dochucovadla. Pokud chcete, můžete ho přisladit, ale nemusíte. Jen díky domácí přípravě získáte prvotřídní kvalitu tohoto produktu, který si tak budete moci dopřát bez obav.

Na domácí kondenzované mléko budete potřebovat

  • Čerstvé mléko – 350 až 400 ml
  • máslo – 40 g
  • moučkový cukr – 500 g (volitelné)

Návod na přípravu

Připravte si vysoký hrnec. Vysoké stěny jsou důležité, během vaření bude mléko pěnit, a proto by mělo mít v hrnci dost prostoru, aby během přípravy neuteklo na sporák. Do hrnce nalijte mléko, přidejte máslo a prosátý moučkový cukr bez hrudek.

Postavte hrnec s přísadami na mírný oheň a za stálého míchání mléko přiveďte k varu. Míchejte směs, dokud se máslo nespojí s mlékem a moučkový cukr se úplně nerozpustí. Poté zvyšte teplotu na střední úroveň a takto mléko opět za stálého míchání vařte 10 minut.

Fotografie: Pixabay

A to je vše. V průběhu vaření pozorujte, jak se odpařuje voda a mléko houstne. Po deseti minutách ho slijte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic a nechte ho zvolna vychladnout. Poté kondenzované mléko můžete uložit do lednice, anebo ho použít podle libosti.

Po dovaření se vám může zdát mléko ještě stále docela řídké. Po vychlazení ale ještě zhoustne. Pokud toužíte ale po mléku hustším, prodlužte dobu vaření, dokud nebude mléko podle vašich představ, případně můžete do směsi přidat ještě trochu bramborového nebo kukuřičného škrobu, který jej zahustí ještě o něco více.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]