S tímto UNIVERZÁLNÍM krémem z másla a kondenzovaného mléka nemůžete udělat chybu: Cukrářem osvědčený recept

Připravte si rychlý a jednoduchý dortový krém, který můžete využít bezpočtem způsobů. Jeho velikou výhodou je, že se skládá pouze ze dvou ingrediencí.

Recept na skvělý krém, který by povznesl narozeninový dort (nebo kterýkoliv jiný moučník) na novou úroveň, hledá čas od času každý. I přesto, že je k dispozici řada krémů s větším či menším množstvím netradičních surovin, nejpopulárnější je stále časem prověřená klasika. Máslový krém s kondenzovaným mlékem je při správném postupu přípravy nadýchaný, jemný a skvěle drží tvar. Snadno ho využijete jak pro náplň, tak pro finální zdobení dortů, moučníků a dalších cukrovinek.

Ingredience potřebné pro přípravu krému:

  • 200 gramů pravého másla
  • 200 gramů kondenzovaného mléka
  • volitelné – vanilkové aroma nebo rum

Postup přípravy máslového krému krok za krokem:

V prvním kroku přípravy krému si nachystejte větší (nejlépe skleněnou) mísu a ruční šlehač. Jestliže nemáte ruční šlehač k dispozici, můžete jako alternativu zvolit přípravu krému v kuchyňském robotu. Abyste dostali co možná nejkompaktnější a nejhomogennější krém, vyndejte jak pravé máslo, tak kondenzované mléko z ledničky v dostatečném předstihu. Obě suroviny by měly mít pokojovou teplotu a máslo by mělo být možné snadno rozmačkat pomocí vidličky.

Jakmile pravé máslo dostatečně změkne, sklepněte ho do větší misky a s pomocí ručního šlehače ho začněte zpracovávat. Máslo šlehejte po dobu přibližně 4-5 minut, respektive dokud nebude výsledná hmota vzdušná a nadýchaná.

Vyšlehané máslo by mělo mít konzistenci asi jako hustší zakysaná smetana. V momentě, kdy dosáhnete kýžené hutnosti, začněte za stálého šlehání po částech zapracovávat kondenzované mléko.

Dbejte na to, abyste po přidání každé části kondenzovaného mléka hmotu vždy dokonale vyšlehali dohladka. Poté, co do krému zapracujete i poslední zbytek kondenzovaného mléka, můžete do něj přidat i čajovou lžičku vanilkového aroma či čajovou lžičku rumu.

Spíše než na chuti se tyto přísady projeví na výsledné vůni krému. V případě, že je máslový krém příliš měkký, dejte ho před použitím alespoň na 20 minut do ledničky.

Krém po této době lehce ztuhne a velmi dobře se s ním pracuje. Pokud byste ho chtěli trochu ozvláštnit, můžete k němu přimíchat potravinářské barvivo. Je vhodný jak na potírání korpusů piškotových dortů, tak na zdobení cupcaků, zákusků a dalších moučníků. Omezovat se nemusíte ani s výběrem zdobícího cukrářského hrotu – máslový krém s kondenzovaným mlékem solidně drží tvar ať zvolíte jednoduchou hvězdičku, pásek či speciální hroty tvořící kytičky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]