Jamajský dort. Čokoládový piškot vrstvený s nadýchaným krémem a želé s banány, VIP recept

čokoládový dort

Lidé kolikrát netuší, jaký dort připravit na oslavu, a proto dělají častokrát ty samé dokola. Pokud na příští oslavu připravíte tento jamajský dort, jistě s ním potěšíte všechny, kteří jej ochutnají.

Některé oslavy se neobejdou bez dortu a nejčastěji se jedná o narozeniny nebo o jinou významnou událost. Dorty jsou pro mnoho lidí zbytečností, ale jiní si bez nich oslavu nedokáží představit. Některé osoby si dorty dokonce pokaždé fotí, a poté si je ukládají do alba. Pokud na některou z oslav připravíte tento jamajský dort, můžete si být jistí, že se ocitne ve fotoalbu mnoha lidí, jelikož tento dort skvěle vypadá a také chutná.

Suroviny, které jsou na jamajský dort potřeba

Na přípravu tohoto dortu si nachystejte následující suroviny:

Piškot:

  • 5 ks vajec
  • 6 PL cukr
  • 2 PL kakao
  • 4 PL mouka
  • 3 PL bramborový škrob
  • 1 ČJ prášek do pečiva)
  • 60 ml voda
  • 3 PL olej
  • med podle chuti

Vrstva se želé a ovocem:

  • 2 balíčky citronové želé
  • 750 ml horké vody
  • 6 ks banán
  • 1 ks granátové jablko

Krém:

  • 330 ml tučná smetana
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 3 PL cukr
  • 400 g mascarpone
  • 2 ČJ želatiny rozpuštěné ve vodě
  • 80 ml vaječný koňak

Poslední vrstva dortu:

  • 330 ml fondánový krém
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 1 ČJ želatiny rozpuštěné ve vodě
  • 1 / 2 tabulky hořké čokolády

Jak připravit jamajský dort

Přípravu tohoto dezertu začněte tím, že si vezmete hlubší misku a do ní dejte bílky, které jste si předtím oddělili od žloutků. Bílky začněte poamlu šlehat ručním šlehačem a až se vám bude zdát, že se mění ve sníh, přisypávejte k nim postupně polovinu cukru a stále šlehejte. Následně přidejte i žloutky a také zbytek cukru. Směs šlehejte do doby, dokud nebude zcela hladká.

Připravte si další suroviny

Až budete mít hladkou směs s vejci, začněte do misky přisypávat také kakao, mouku a prášek do pečiva. V další mističce si smíchejte vodu s olejem a vše pomalu přilévejte do misky, ve které připravujete těsto na dort. Až budete mít těsto důkladně promíchané, můžete si připravit plech, vyložit jej pečícím papírem a vylít na něj těsto. To dejte následně péct do trouby na 180 °C na 35 minut.

Zpracujte piškot na dort

Po dopečení nechte piškot vychladnout na talíři či jiné podložce a následně jej seřízněte nití nebo nožem ve 2 / 3 výšky. Spodní část piškotu můžete nyní potřít marmeládou, kterou máte rádi. Jestliže byste chtěli, lze piškot ještě pokapat několika kapkami citronové šťávy, ale není to nutné.

Připravte si želé s ovocem

Nyní by měla přijít na řadu vrstva ovoce a želé. Přečtěte si obal od želé a zjistěte, jak se má správně připravovat. Při přípravě želé pozorujte, kdy začne houstnout a jakmile se tak stane, přidejte do želé granátová jablka a vše promíchejte. Následně si nakrájejte banány na poloviny a poskládejte je na piškot natřený marmeládou. Hned poté na ně nalijte želé s granátovým jablkem.

Aby dort nebyl suchý, nachystejte si krém

Další řadou na dortu by měl být krásně nadýchaný krém. Ten připravíte tak, že si dáte do misky smetanu s cukrem a vše ušleháte. Následně do misky přidejte trochu želatiny a také vaječný koňak. Následně vše ještě důkladně promíchejte a jakmile budete mít hotovo, nalijte krém na želé s ovocem. Tuto vrstvu krému nakonec přikryjte druhou částí piškotu, kterou jste si již předtím odřízli.

příprava krému
Fotografie: Pixabay

Dokončete dort a máte hotovo

Poslední řadou, kterou vám zbývá dodělat, je ta, na kterou je potřeba i čokoláda. Poslední vrstvu dortu připravte tak, že si v misce smícháte smetanu, cukr a trochu želatiny. Tento krém dejte na piškot a následně sáhněte po čokoládě a nastrouhejte ji. Nastrouhanou čokoládou nakonec dort posypte a dejte jej na 1,5 hodiny do lednice. Následně můžete dort podávat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]