Dávno zapomenutý recept: Rozšlehám červenou řepu s vajíčkem a uvařím výbornou pochoutku. Vyjde takřka na 0 korun

Červená řepa je výborná výchozí surovina pro řadu pokrmů. Je možné ji zavařovat, připravit z ní zeleninový salát plný vitamínů, ale také moučník.

Pokud jste si mysleli, že z červené řepy nelze upéct dort, tak jste se mýlili. Tato zelenina se přímo nabízí k tomu, aby byla pro přípravu sladkého moučníku použitá. Ten díky tomu bude bohatší na vlákninu, což prospěje střevům a střevní mikroflóře. Takový dort je mnohem zdravější než běžně vyráběný jen z mouky.

Co budete potřebovat na přípravu dortu z červené řepy

  • 200 g červené řepy
  • 200 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 10 g prášku do pečiva

  • 100 g krupicového cukru
  • 30 g kakaa
  • 80 ml rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový)
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Dort se připravuje z vařené řepy. Proto řepu důkladně omyjte, oloupejte a uvařte doměkka.
  • Jakmile je červená řepa měkká, necháte ji zchladnout, nakrájíte ji na kousky a dáte ji do zadělávací mísy. Přidáte k ní celá vejce, olej, sůl a cukr. Mixérem všechny ingredience rozmixujete do hladka.
  • K rozmixované hmotě přidáte mouku s práškem do pečiva a kakaem. Opět vše důkladně promícháte.
  • Nyní si vezmete menší pekáč, ten vyložíte pečicím papírem a na něho nalijete ušlehanou hmotu.

  • Troubu předehřejete na teplotu 180 °C a těsto dáte do ní péct asi na 45 minut. Před vytažením z trouby se špejlí přesvědčte o tom, že je dort upečený. Těsto by se nemělo na špejli lepit. Jestliže se lepí, tak ho ještě chvíli pečte (asi 10 minut). Pozor, abyste těsto nespálili, nebo příliš nevysušili.
  • Jakmile je dort upečený, nechte ho zchladnout. Pak je možné ho potřít marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou a ozdobit kokosovými lupínky. Lze ho ovšem jen pocukrovat mletým cukrem, případně potřít citronovou polevou. Záleží na vás, čemu dáte přednost a kolik máte času na přípravu dortu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*