Výběr zralého a šťavnatého melounu není nic snadného, když nevíte, jak na to. S dnešními tipy už vás ale tento problém trápit nemusí.
Meloun je úžasná potravina, kterou je možné ocenit hlavně v létě, kdy vládnou vedra. Je totiž plný vody a pokud ho necháte vychladit v lednici, máte nenahraditelné osvěžení, které navíc vypadá dobře před návštěvami. Základem toho všeho ale je, abyste uměli v obchodě vybrat ten správný meloun, který bude chutnat lahodně.
Proč je konzumace zralého melounu pro tělo výhodná?
Vodní melouny jsou plné živin, jako jsou vitamíny A, B, C, ale také železo či mangan. Ty podporují silnou imunitu, zdraví pleti, vlasů a nehtů, krvetvorbu a správné fungování nervů a mozku. Jeho další výhodou je, že vás bude účinně hydratovat. To ocení hlavně lidé, kteří do sebe neradi lijí litry tekutin, jelikož takto ani pomalu nezaznamenáte, jak velké množství vody jste již pozřeli. Pokud nepatříte mezi ty, co vytahují zrníčka ven, jako bonus vás čeká zdravé trávení.
Jeho další neskonalou výhodou je obsah lykopenu. Že nevíte, co to je? Je to červené rostlinné barvivo, které ovšem není jen tak obyčejné. Má totiž schopnost předcházet rakovině prostaty a děložního čípku, takže ho ocení naprosto každý. Možná už jste mohli slyšet, že se nachází v rajčatech, ale v melounu je ho dvakrát tolik.
Jak si vybrat ten perfektní meloun?
Začněte tím, že si ohlídáte jeho povrch, na nemž by se neměla nacházet žádná poškození. Bez ohledu na to, jakou barvu a strukturu má, by se od něj mělo odrážet světlo. Díky tomu budete mít jistotu, že není nijak zkažený a uchoval si v sobě svěžest.
Dalším důležitým bodem je míra žlutosti na spodní části melounu. To je ta část, která se dotýkala země, proto se barevně od zbytku liší. Platí zde pravidlo, že čím tmavší žlutá je, tím déle meloun zrál na slunci, a bude tím pádem chutnější.
Je dobré se zaměřit i na stopku. Ta by měla být suchá, což je znamením pro všechny pěstitele, že meloun mohou sklidit. Pro vás to značí, že si ho můžete s klidem koupit. Pokud ale zjistíte, že je stonek zkroucený, daný kus si nekupujte. Pěstitelé někdy pro rychlejší uzrání meloun obracejí, což vede k jeho zhoršené kvalitě. Posledním tipem je poklepání na povrch. Jakmile neslyšíte žádný zvuk, meloun není zralý. Když vydává dutý a hluboký zvuk, znamená to, že je připravený ke konzumaci.
Zdroj: RealSimple