Upečte si medovník jako z obchodu. Tak báječný jste ještě nejedli a je o 70% levnější

Medovník patří k těm nechutnějším zákuskům vůbec. A i když jeho příprava není právě jednoduchá, stojí za to.

Medovník patří k tradičním zákuskům zejména na Ukrajině a v Rusku, ovšem oblíbili si ho i Češi a mnohé další národy Evropy. Pokud se vám nechce utrácet za drahé výrobky v obchodech, upečte si vlastní medovník. Díky jednoduchému návodu se jistě podaří.

Na kvalitě surovin záleží

Při pečení medovníku je důležitý především správný postup, ovšem jedním dechem se hlásí o slovo i kvalita surovin. Pokud totiž použijete pančovaný med, trochu žluklé arašídy nebo třeba nepříliš dobrou instantní kávu, na výsledku to bude rozhodně znát. A jaké ingredience tedy použít?

Suroviny:

  • kefír 800 ml
  • vejce 4 ks
  • cukr 600 gramů
  • pšeničná mouka 620 gramů
  • kakaový prášek 50 gramů
  • arašídy 200 gramů
  • mléko 30 ml
  • vanilkový cukr 16 gramů
  • kondenzované vařené mléko 200 gramů
  • jedlá soda 1 lžička
  • voda 100 ml
  • instantní káva 1 lžička
  • tmavá čokoláda 100 gramů
  • slunečnicový olej 4 polévkové lžíce
  • ocet 1 polévková lžíce
  • máslo 450 gramů
  • čokoládový pudink 1 sáček

Začněte přípravou máslového těsta

Nastrouhejte máslo v množství 350 gramů (nebo margarín) na hrubém struhadle, nebudete tak muset čekat, až povolí. Přidejte jej k mouce. Můžete ho také nasekat nahrubo nožem, jak se to často dělá při přípravě křehkého těsta. Jeho zapracování do mouky bude však složitější. Máslo smíchejte s moukou a dobře propracujte rukou. Přisypte polovinu arašídů nasekaných nahrubo.

Vznikne vám spíše taková drobenka, ale to je v pořádku. Poté žloutky (použijte jen dva) utřete s cukrem a vše smíchejte s moukou. Nakonec přidejte kefír, ocet a také lžičku jedlé sody a podle potřeby vodu. Rychle uhněťte těsto a rozdělte ho na tři části. Každou část těsta vlijte na plech, který jste předtím vyložili pečicím papírem. Medovník pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů, a to přibližně po dobu 20 minut. Pláty jsou upečené, když trochu zhnědnou.

Těsto dobře navlhčete

Rozmíchejte si 20 gramů cukru v malém množství vody. Nakonec vsypte instantní kávu. Touto směsí potřete pláty těsta, aby si zachovaly vláčnost a šťavnatost. Krém, který na ně později natřete, se do nich totiž tolik nevpije.

Arašídová krusta jako sladká tečka

Bílky ušlehejte s vanilkovým cukrem. Polovinu arašídů nasekejte najemno. K bílkům přidejte najemno nasekané arašídy a ještě jednou promíchejte. Používejte krouživé pohyby zdola nahoru, jinak vám sníh spadne. Arašídovou krustu vsypte do pekáče na pečicí papír. Pečte na 175 stupňů přibližně 25 – 30 minut. Vkládejte ji do předehřáté trouby, jinak arašídy ztratí křupavost.

Jak si vyrobit krém

V polovině kondenzovaného studeného mléka rozmíchejte mixérem pudinkový prášek, přidejte lžíci mouky a dva žloutky. Zbytek mléka svařte s obyčejným i vanilkovým cukrem, sladkost si zvolte podle sebe.

Nalijte předem připravenou studenou směs do horkého mléka a za stálého míchání uvařte vše do zhoustnutí. Kondenzované mléko celý proces urychlí. Pokud byste použili to běžné, budete stát u plotny opravdu dlouho.

Horký pudink nalijte do vhodné mísy, přikryjte a ochlaďte. Vezměte máslo, nechte povolit při pokojové teplotě a poté ho vyšlehejte do krémové hmoty. Postupně přidávejte vychlazený pudink a vyšlehejte krém. A nezapomeňte si připravit také čokoládu, kterou jednoduše rozpustíte v horké lázni s trochou oleje a přidáte k ní kakao.

Jak na sestavení medovníku

Vezměte první upečenou placku z křehkého těsta a naneste na ni třetinu krému, poté položte druhou placku a použijte další část krému. Vše zakončete třetí částí upečeného těsta, natřete zbylým krémem a přelijte čokoládou. Navrch nasypte arašídovou krustu. Nechte rozležet v lednici nejlépe přes noc a servírujte. Nezapomeňte překrýt medovník alespoň alobalem, aby do sebe nenasákl nežádoucí pachy.

Medovník s arašídy je možné přizdobit i další nastrouhanou čokoládou nebo třeba čokoládovými hoblinkami. A pokud chcete, aby vypadal opravdu jako z cukrárny, pak si trochu krému nechte na potření jeho stran, a teprve poté celý výtvor přelijte čokoládou. Rozhodně to bude stát za to.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]