Chutné palačinky získáte především díky dobře připravenému těstu. Vyvarujte se chyb, kterou dělá většina lidí při přípravě palačinek.
Palačinky jsou oblíbeným pokrmem snad v každé domácnosti. Zdají se jako jednoduchý pokrm, nic složitého, ale i palačinky si žádají pečlivý přístup k jejich přípravě, není totiž palačinka jako palačinka. Všechno se odvíjí od správné přípravy těsta a samozřejmě náplně. Můžete je připravit sladké i slané.
Věděli jste, že jsou dva druhy palačinek?
Pro některé je to velké překvapení, ale u palačinek rozlišujeme dva druhy podle těsta. Jemnější palačinky s tenčím těstem nazýváme Crepe a budete na ně potřebovat následující ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 3 vejce
- 2 PL oleje
- Špetka soli
- Malé množství cukru
Běžné těsto na palačinky, které je nepatrně silnější, obsahuje:
- 200 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 2 vejce
- Špetka soli
Příprava těsta na palačinky
Příprava je v podstatě u obou těst naprosto stejná. Rozdíl je pouze v obsahu surovin, jak můžete vidět. Například běžné těsto na palačinky neobsahuje olej ani cukr. Do mísy nalijte část mléka, přidejte vejce, cukr, sůl a vyšlehejte. Hladkou mouku si prosejte do vedlejší nádoby a poté velice pomalu po menších částech přisypávejte k tekuté směsi z mléka. Metličkou spojte všechny ingredience, dokud nezískáte husté těsto. Podle druhu připravovaného těsta na závěr vmíchejte olej a cukr.
Chyba, kterou dělá většina lidí, je, že ihned po přípravě těsta jej začnou smažit na pánvi. Ale směs byste měli nechat malou chvíli odpočinout. Není nic proti ničemu, když si jej připravíte dokonce den dopředu a necháte přes noc v lednici. Než jej nalijete na pánev, nechte pár minut venku při pokojové teplotě a znovu promíchejte.
Vhodné nádobí pro smažení palačinek
Ke smažení palačinek jsou vhodné teflonové nebo litinové pánve různých velikostí, v tomto případě záleží jen na vás, jaký průměr palačinek chcete mít. Používejte jen malé množství tuku, nejlépe rostlinného původu. Ideální je rostlinný olej ve spreji. Těsto naneste až ve chvíli, kdy je pánev zcela rozpálená, těsto ihned ztuhne a pro vás bude lepší s palačinkou manipulovat.
Tipy na náplně do palačinek
Jak už bylo řečeno, palačinky mohou být nejen sladké, ale i slané. Vše záleží na vaší chuti. Můžete si připravit neutrální těsto bez cukru a finální podobu pak řešit pomocí plniva. Pro sladkou verzi můžete použít jahody s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou nebo různé druhy ovoce, jako například kiwi, ananas či si připravit jablečné pyré se skořicí.
Slané varianty často obsahují dušené špenátové listy, sůl, česnek a zahuštěnou smetanu nebo cibuli, šunku a parmezán, popřípadě si můžete připravit i houbovou směs na cibulce a másle.