Inspirujte se neotřelým nápadem na zdravou snídani. Připravíte ji s pomocí několika málo surovin a dodá vám dostatečné množství energie pro celé dopoledne.
Cuketu někteří milují, jiní ji zatracují. Je pravda, že její chuť je velmi nevýrazná, avšak tato její nevýhoda je rovněž její největší předností – je totiž chuťově nesmírně tvárná. Z cukety připravíte bramboráky, karbanátky, salát, ale i sladkou buchtu či bábovku. Možností, jak zpracovat tuto zeleninu, je zkrátka nespočet. Pokrmy připravené z cukety jsou obecně považovány za dietní a zdravé. Proto neváhejte a připravte si zdravou a sytou snídani – cuketové omelety se sýrem.
Ingredience potřebné pro přípravu zdravé snídaně:
- 500 gramů čerstvé cukety
- 250 gramů hladké mouky
- 150 gramů strouhaného sýru
- 300 mililitrů polotučného mléka
- 2 vejce velikosti M
- 1 středně velká žlutá kuchyňská cibule
- sůl, pepř dle chuti
- majoránka dle chuti
Snídaně bude hotová za pár minut
Podceňování důležitosti snídaně je jednou z nejčastějších chyb, kterou ve svých stravovacích návycích děláte. Nejen, že její vynechání znamená značnou energetickou ztrátu pro váš organismus, ale po nějakém čase může mít negativní dopady na vaše zdraví. Snídat byste tedy měli každý den bez výjimky. Pokud se po probuzení dostáváte do časového presu, je dobré si „něco k zakousnutí“ připravit již večer předem. Jinou alternativou je vyzkoušet pokrm, který máte hotový během chvíle.
Požadavek na rychlou přípravu splňují kupříkladu cuketové omelety. Jejich příprava je snadná a od doby, kdy otevřete šuplík a vyndáte z něj škrabku, do momentu, kdy si vychutnáváte plody svého úsilí, uběhne maximálně deset minut.
V prvním kroku přípravy nachystanou cuketu omyjte a oloupejte. Poté ji rozkrojte na polovinu a polévkovou lžící vydlabejte semínka. Zbytek cukety následně nastrouhejte do středně velké mísy na jemném struhadle.
K nastrouhané cuketě jednoduše přilijte obě prošlehaná vejce a směs promíchejte. Následně do mísy přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, přilijte do ní mléko a všechny suroviny opět důkladně promíchejte. Jako poslední do směsi přidejte prosetou mouku a vzniklé těsto dle svých chuťových preferencí osolte, opepřete a ochuťte majoránkou. Pokud chcete omelety ještě ozvláštnit, můžete do nich přidat nadrobno nakrájenou šunku.
Hotové těsto smažte na pánvi s trochou oleje a na středně velkém plameni. Jakmile budete mít jednu stranu cuketové omelety hotovou (asi po 5 minutách), polovinu neopečené strany posypte nastrouhaným sýrem a omeletu překlopte na polovinu. Takto „zavřenou“ omeletu opékejte ještě další dvě minuty z každé strany. Hotové cuketové omelety se sýrem servírujte s celozrnným pečivem a čerstvou zeleninou (skvělou přílohou jsou rajčata, papriky a rukola).