Bramborovo-cuketový koláč jako netradiční večeře, za níž se nemusíte před nečekanou návštěvou stydět

Zaměňte svůj klasický oběd za vydatný bramborovo-cuketový slaný koláč. Vychutnáte si jej teplý i studený a v doprovodu jedné z delikátních omáček. 

Cuketová sezóna pomalu vrcholí a vy si možná lámete hlavu, co z podlouhlých plodů připravit. Jestliže vám již cuketová buchta, placičky, řízečky nebo karbanátky tak říkajíc lezou už i ušima, vsaďte na bramborovo-cuketový slaný koláč. Jedná se o neotřelý způsob, jak zpracovat poměrně velké množství cuket a zároveň si připravit výborný oběd nebo večeři. Výhodou slaného koláče je nejen jeho univerzálnost, ale také poměrně snadná kombinovatelnost s nejrůznějšími omáčkami a dipy.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 3 kusy středně velkých brambor varného typu C
  • 2 kusy větších cuket
  • 3 kusy vajec velikosti M
  • 80 gramů hladké mouky
  • 80 gramů tvrdého sýra
  • 100 gramů šunky s vysokým obsahem masa
  • bylinky dle chuti
  • sůl, pepř dle chuti
  • koření dle chuti
  • strouhanka dle potřeby
  • olej dle potřeby

Postup přípravy slaného koláče krok za krokem

V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte brambory, které oloupejte, zbavte případných defektů a opláchněte pod proudem vlažné vody. To stejné proveďte s cuketou, kterou následně rozřízněte na polovinu a polévkovou lžící lehce vydlabejte semínka. Připravené brambory i cuketu následně nastrouhejte – třetinu na jemném struhadle a dvě třetiny na hrubém struhadle. Ve větší míse smíchejte oba druhy zeleniny, které nechte přibližně 10 minut odležet.

Po uplynutí potřebné doby slijte přebytečnou šťávu (brambory i cuketu můžete lehce zmáčknout a zbavit ji další šťávy navíc). Poté směs osolte, opepřete a okořeňte (v koláči je skvělé oregano nebo trocha rozmarýnu).

V dalším kroku k zelenině rozklepněte všechna vejce a směs dle možností prošlehejte. Jakmile to budete mít hotové, zapracujte do ní prosátou hladkou mouku a čerstvé bylinky dle chuti (k oreganu se hodí bazalka, k rozmarýnu například libeček).

Nyní si k ruce vezměte dostatečně velkou zapékací mísu, kterou vymažte olejem a vysypte strouhankou. Na dno zapékací mísy vyklopte polovinu bramborovo-cuketového těsta a pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřete po celém dně.

V dalším kroku těsto posypte na jemném struhadle nastrouhaným sýrem a poklaďte plátky připravené šunky. Jakmile to budete mít hotové, vyklopte do zapékací mísy druhou polovinu těsta, kterou opět opatrně a rovnoměrně rozprostřete.

Slaný bramborovo-cuketový koláč pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 15-20 minut (respektive do zezlátnutí vrchní vrstvy). Servírovat jej můžete teplý i studený doplněný o vaše oblíbené omáčky. Chutnou kombinaci tvoří kupříkladu s omáčkou ze zakysané smetany, česneku a nasekaného kopru, nebo s omáčkou z domácí pikantní majonézy, dijonské hořčice a čerstvé pažitky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*