I atypický prostor pod okny se dá efektivně využít díky originálnímu sezení s úložnými prostory

Co je problémem v mnoha interiérech? Úložné prostory a jejich celkový nedostatek. Jak se dá tento problém řešit? Stačí mít dobrý nápad. Když bydlíte v bytě nebo v domě klasických dispozic, máte mnoho možností, kam umístit klasický nábytek. Tato rodina však měla problém s tím, že jejich dům nebyl až tak úplně klasický. Byl to hlavně nepravidelný prostor pod okny, který bylo třeba nějakým způsobem využít. Klasický nábytek sem dát nešlo a tak se muž odhodlal k zajímavému kroku a vlastní výrobě.

Nejprve dřevěná konstrukce

Bylo jasné, že vzhledem k nepravidelnému tvaru a oknům nebude možné využít klasické úložné prostory, jako jsou třeba skříně, nebo komody. Je třeba využít vlastní konstrukci. Základem poslouží klasické dřevěné trámy, které vytvoří konstrukci potřebné velikosti a potřebné výšky. Aby byl prostor využití na maximum, bude konstrukce vytvářet pravoúhlé rohy a bude se táhnout od jednoho zlomu k druhému. Základem je to, aby konstrukce byla pevná a odolné.

Podlahová prkna budou po celém obvodu a jedno hlavní se bude nacházet jako hlavní předěl nepravidelného prostoru. Další trámky půjdou kolmo na základ, a to až do výše samotných oken. U nich je třeba demontovat parapety. Následně už stačí konstrukci spojit horní sadou dřevěných trámů. To nejtěžší je hotové. Stabilní a silný základ je připravený.

Vytvoření sedadla i bočnic

Jakmile je pevná konstrukce hotová, je možné začít dalšími kroky realizace. Je to jak samotné sedátko, tak i bočnice. Tím se celá konstrukce zakryje. Vhodným materiálem jsou různé dřevotřískové a jiné desky, které slouží jenom jako základ. Pamatujte na to, že v oblasti bočnic je třeba pamatovat na prostor pro dvířka, aby byly úložné prostory přístupné. Jednotlivé dřevotřískové desky se pomocí vrutů upevní na konstrukci a základ sedací plochy kombinované s úložným prostorem je hotový. Potom už stačí vyrobit požadovaná dvířka, která se namontují k danému otvoru, skrz který se budou moci v podstatě jakékoliv věci ukládat mimo zrak návštěv, i rodiny.

Už zbývá jenom finalizace

Ta spočívá ve dvou fázích. Nejprve je třeba udělat povrchovou úpravu, která spočívá nejprve v natření a poté i v nalakování samotné konstrukce. Odstíny volte tak, aby korespondovaly s nádechem vašeho interiéru. Mnoho lidí již může být po této fázi spokojeno, ale my budete ještě pokračovat.

A to sedací částí, kterou je třeba přece jenom ještě trochu vylepšit a zpevnit. A to pomocí sedací desky, která zajistí potřebnou nosnost, která by měla být v ideálním případě i několik stovek kilogramů. I ta by měla být natřena a ošetřena lakem. Tím jsou úložné prostory, ale i prostory k sezení nebo k odkládání věcí hotové. Tento postup jasně ukazuje, že i nepravidelné tvary v interiéru se dají efektivně využít. Je sice pravdou, že kupovaný nábytek sem nepasuje, ale když jste trochu zruční, zvládnete vše!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]