Až 92% lidí dělá zásadní chybu při přípravě vývaru, téměř celý život jste ho dělali špatně: Připravte ho podle tradičního postupu – tento recept se stane vaším oblíbeným!

Zejména v zimě je nezbytné pravidelně jíst teplá jídla. Zahřejí vás, dodají vám sílu a pomohou překonat i nachlazení. Co takhle poctivý domácí vývar? Ale ne tak ledajaký. Připravte si jej podle tohoto tradičního receptu, který se předává již po generace. Je silný, chutný, a přitom jeho příprava vůbec není náročná.

Ingredience

  • Kuřecí maso, kosti – 2 kg
  • Žlutá cibule – 2 ks
  • Celer – 1 ks
  • Česnek – 5 stroužků
  • Mrkev – 4 ks
  • Petržel – 2 ks
  • Pórek – 1 ks
  • Bobkový list – 5 ks
  • Tymián – 1 lžička
  • Mletý pepř – dle chuti
  • Sůl – dle chuti

Nejdřív uvaříme maso

Vložte kuřecí maso do hrnce a podlijte jej vodou. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 1 a půl hodiny. Vyjměte kuře z hrnce a přemístěte jej na velký talíř. Část tuku z hrnce dejte pryč, polévka by byla příliš mastná.

Přidáme zeleninu

Maso rozeberte a nakrájejte na menší kousky a poté je vraťte zpět do vývaru. Do hrnce poté přidejte na kousky nakrájenou zeleninu a koření. Vše podlijte větším množstvím vody a znovu přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte ještě asi 30 minut probublávat, dokud se zelenina zcela neprovaří a nezměkne. Nezapomeňte polévku několikrát promíchat, dokud je na sporáku.

Vývar je silný a chutný

Díky tomu, že se zelenina nevaří rovnou s masem, ale až později, zachová si barvu, konzistenci i chuť a není rozmočená jako to často ve vývarech bývá. Do polévky můžete k závěru vaření přidat i těstoviny nebo jiné zahuštění dle vaší chuti.

Polévku už není nutné nijak dochucovat umělými kořenícími přípravky. Díky dlouhému vaření má silnou zeleninovou a masovou chuť a je velmi chutná i jen se solí, pepřem a bobkovým listem.

Jak polévku ozvláštnit?

Polévku samozřejmě můžete různě obměňovat, přidávat jiné druhy zeleniny nebo měnit typ těstovin či zavářky. Pokaždé může být polévka jiná, a přesto pořád stejně dobrá. Na zimní večery není nic lepšího. Pokud je navíc doma někdo nemocný, tato polévka jej zaručeně postaví na nohy.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]