Banánový dezert ze 4 hlavních ingrediencí

Banány jsou velice oblíbeným ovocem, už jen pro svou příjemnou sladkou chuť. Především děti se po nich mohou utlouct. Jsou nejen chutné, ale i přínosné pro zdraví. Obsahují sice větší množství sacharidů, ale jinak jsou plné vitamínů, minerálů, a hlavně jsou zdrojem potřebného draslíku. Doporučují se i při dietách a bylo prokázáno, že dokážou výrazně zlepšit náladu. Připravit si z banánů můžete kdejakou dobrotu. Perfektně se hodí do palačinkového, nebo lívancového těsta, jako náhražka cukru, nebo čerstvé do ovocných dortů a zákusků. V kombinaci s čokoládou jsou pak úplně nejlepší. Zkuste si připravit tento božský zákusek, splní všechna vaše očekávání.

Co budete potřebovat na banánový zákusek

Na těsto si připravte tyto suroviny:

  • 3 vejce
  • 200 gramů cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 200 gramů polohrubé mouky

Také budete potřebovat: 3 lžíce kakaového prášku, balení kypřícího prášku, balení vanilkového cukru. Na plnění koláče pak nakupte alespoň 4 až 5 kusů banánů. Krém budete zhotovovat také z: 200 mililitrů mléka, 350 mililitrů vody, 100 gramů cukru a 2 lžic mouky. Na vrch koláče pak přijde ještě jedna vrstva z: 2 balíčků smetany v prášku a 250 mililitrů mléka. Na čokoládovou polevu si připravte: 100 gramů hořké čokolády, 200 mililitrů mléka, nebo smetany.

Jak postupovat při výrobě korpusu na banánový zákusek

V hluboké míse si ušlehejte mixérem vejce s cukrem, pak přilijte mléko a vsypte mouku, kakaový prášek, kypřící prášek a vanilkový cukr. Smíchejte důkladně všechny suroviny a vytvořte hladké polotekuté těsto. K ruce si vezměte plech na pečení a vystelte jej pečícím papírem. Na jeho dno vylijte připravené těsto na korpus. Rovnoměrně rozprostřete po celé ploše. Dejte do trouby péct na asi 20 minut při 180 stupních Celsia. Hotový korpus nechte vychladnout, mezitím se pusťte do výroby krémové náplně.

Jak postupovat při výrobě krémové a šlehačkové náplně

V rendlíku přiveďte k varu mléko, vložte do něj i cukr a mouku a pravidelně promíchávejte, dokud nezískáte hustější krém. Pak odstavte z plotny a nechte vychladnout. Šlehačkovou náplň snadno připravíte tak, že ve studeném mléku vyšleháte dva balíčky smetany v prášku.

Kompletace zákusku s banány a servírování

Vychladlý korpus potřete nejdříve vytvořenou šlehačkovou náplní, pak na ni vyskládejte plátky banánů. Na banány přijde mléčný krém. Celý povrch pak přelijte ještě čokoládovou polevou, kterou si jednoduše připravíte ze smetany a hořké čokolády, kterou rozpustíte ve vodní lázni, či v mikrovlnné troubě. Navrstvený zákusek pak vložte na několik hodin do lednice, aby řádně ztuhnul a prolnuly se v něm všechny chutě. Podávejte s ledovou kávou, nebo jiným oblíbeným nápojem. Banánový zákusek potěší nejen na snídani, ale i jako sladká tečka po obědě. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]