Borůvkový koláč je velmi populární. S tímto receptem ho zvládne každý

Milujete sladké, které si upečete sami? Pokud ano, nezapomínejte na klasiku, kterou je borůvkový koláč. Ten by měla znát každá správná hospodyňka. Společně se podíváme na to, jak si ho připravit. Uvidíte, že to není nic složitého a tak se už nyní můžete těšit na báječnou chuť této pochoutky.

Co budete potřebovat?

Aby se vám borůvkový koláč povedl, budete muset postupovat podle našeho předpisu, ale také si budete muset opatřit ty správné ingredience. A jedná se o tyto konkrétní:

  • 300 g mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr

Výše jsme uvedli vše, co budete potřebovat na těsto. Borůvkový koláč se ale neobjede bez náplně, která má také několik složek. A to takových:

  • 300 g borůvek
  • 150 g cukru
  • 300 g zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 lžíce mouky

Jako první připravíte těsto

Základem přípravy borůvkového koláče je pochopitelně těsto. Na něm není až tak nic složitého. Nechte povolit máslo, smíchejte ho s cukry, potom se zakysanou smetanou a následně se můžete pustit také do přidávání mouky. Hotové těsto zabalte do igelitové folie a dejte do lednice odpočinout asi na půl hodiny.

Po vyndání těsto rozválejte válečkem, zhruba na centimetrovou tloušťku. Tvar těsta by měl odpovídat tvaru a velikosti vaší formy. Tu vyložte pečicím papírem a těsto do ní následně přeneste tak, aby byla z vnitřní strany kompletně pokrytý, od spodní plochy, až do stran. Nyní dejte těsto ve formě opět odpočinout do lednice.

Nachystejte si borůvkovou náplň

Když těsto odpočívá, můžete se pustit do přípravy náplně. Tady není postup také nijak složitý, jelikož opět by mělo dojít jenom k tomu, že jednotlivé ingredience snadno smícháte dohromady. A je hotovo. Nutno dodat, že tento dort má i řadu jiných variací, jelikož kromě borůvek se dá použít jakékoliv jiné ovoce.

Koláč můžete dokončit

Těsto ve formě vyndejte z lednice a vezměte si náplň, kterou do základu nalijte. Je třeba ji nejenom rozetřít do stran, ale je třeba ji také důkladně uhladit do roviny. Potom už stačí předehřát troubu na 190 stupňů a váš borůvkový koláč do ní vložit. Doba pečení je 40 – 50 minut. Během této doby vznikne pochoutka, kterou až po vychladnutí ochutnáte, budete ji milovat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]