Bramborová omeleta s jarní cibulkou – teplá večeře bez nutnosti použití masa

Celý den je člověk v jednom kole, rodina křičí hlady a večeře je ve hvězdách. Nezoufejte. Tahle dobrota je hotová za čtvrt hodiny a pochutná si zaručeně celá rodina.

Smažené omelety a placičky všeho druhu mají v našich končinách velkou tradici. Vzpomeňme jen na legendární a tolik oblíbené bramboráky, na které se ve vaší rodině jistě dědí oblíbený recept. Tahle omeleta je také postavena na bramborovém základu. Chutí je ale úplně jiná, a jistě bude pro vaše blízké zajímavým a vítaným zpestřením.

Suroviny

  • 600 gramů oloupaných brambor
  • 30 gramů zelené cibulky
  • 2-3 vejce podle velikosti
  • sůl
  • černý pepř
  • olej vhodný na smažení

Příprava

Vejce rozšlehejte tak, aby se bílek se žloutkem spojily. Přidejte podle chuti sůl a černý pepř. Jarní cibulku nakrájejte na drobné kousky a smíchejte ji s vejci. Brambory nastrouhejte na hrubém struhadle a rukama z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu, kterou odlijte mimo. Na oheň dejte pánev a nalijte na ni trochu oleje. Až se olej rozpálí, rozprostřete na dno pánve polovinu nastrouhaných a vymačkaných brambor.

Dobře je přimáčkněte lžící. na ně pak rovnoměrně vylijte vejce s jarní cibulkou a vaječnou vrstvu přikryjte zbytkem brambor. Opět je rovnoměrně rozložte tak, aby pokrývaly celou plochu. Lžící uhlaďte jejich povrch. Zakryjte pánev poklicí a smažte omeletu po dobu 4 – 5 minut na mírném ohni. Pak placku otočte, do křupava opečenou stranu osolte a opepřete a opět omeletu smažte na mírném ohni 4 – 5 minut do křupava.

Pokud první strana nemá takovou barvu, jak byste si představovali, klidně omeletu otočte znovu a zprudka ji dosmažte tak, aby byly obě strany krásně křupavé. Pak oheň vypněte a omeletu přendejte na talíř. Nakrájejte ji na šestiny, či osminy a můžete ji ještě navrchu posypat bylinkami podle chuti. Toto množství by mělo postačit na tři větší, nebo 4 menší porce.

Tipy na závěr

Pokud máte v domácnosti milovníky masa, kteří hlásají, že bezmasé jídlo není úplné jídlo, je možné do vajec přidat nakrájenou slaninu se šunkou, kterou předem na pánvi opečete. Pak postupujte naprosto stejným způsobem, jak je uvedeno v receptu. Zaručeně se pak budou olizovat úplně všichni.

Hotovou omeletu můžete v bezmasé verzi pojmout i jako přílohu k masu. Udělá velmi dobrou službu zvlášť, když ji doplníte čerstvou zeleninou, nebo zeleninovým salátem. Nezapomeňte, že lidé jedí i očima a zvlášť malé děti ocení na talíři různé pestré barvy.

Pokud Vám přijde omeleta na samostatné jídlo poněkud suchá, můžete použít tuto jednoduchou omáčku. Jeden díl kvalitní majonézy, dva díly bílého jogurtu, půl dílu dijonské hořčice a jeden díl dobrého kečupu smíchejte dohromady. Podle chuti dokořeňte bílým mletým pepřem a solí. Můžete přidat trochu cukru a citronové šťávy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]