Bramborová placka s jarní cibulkou a vejcem

Nestíháte a potřebujete vytvořit pro svou hladovou rodinu chutný, a hlavně rychlý oběd, nebo snad večeři? Bramborová placka je ta pravá. Tento recept je tedy pro vás jako stvořený. Na přípravu je velice snadný, zvládne jej i kuchař začátečník. Z pár obyčejných ingrediencí vytvoříte něco neobyčejného. Přidanou hodnotou je i to, že nemusíte vůbec použít troubu. Celé vaření se totiž odehrává na pánvičce.

Jaké suroviny budete potřebovat na bramborovou placku?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto ingredience:

  • 600 gramů brambor
  • 1 vejce
  • 30 gramů jarní cibule
  • na dochucení sůl a mletý pepř

Dále budete potřebovat: trochu slunečnicového oleje na pečení.

Jak postupovat při přípravě bramborové placky?

Ve větší míse si rozšlehejte metličkou vejce spolu s mletým pepřem a solí. Pak přidejte do směsi i nadrobno nasekanou jarní cibulku, promíchejte a dejte chvíli stranou. Pusťte se do přípravy brambor. Ty si oloupejte, omyjte ve vodě a nastrouhejte nahrubo na struhadle.

Na rozpálenou pánev o průměru 27 až 28 centimetrů nalijte trochu slunečnicového oleje a rozprostřete na její dno polovinu nastrouhaných brambor, přitiskněte k povrchu pánve lžící. Na strouhané brambory následně rozetřete i vaječnou směs s jarní cibulkou a přikryjte další vrstvou strouhaných brambor. Placku pečte z obou stran do zlatova.

Servírování bramborové placky

Hotový pokrm vyklopte z pánvičky na větší talíř a nakrájejte na stejně velké porce. Podávejte posypané čerstvými bylinkami a s dipem ideálně ze zakysané smetany. Hodí se ale i jiné druhy studených omáček. Chutná je kombinace například i s kečupem. Pokud jste milovníci uzenin, je možné do těsta přidat i pokrájenou šunku, slaninu, či jiný druh oblíbeného salámu. Bramborovou placku však můžete podávat i s masovou směsí, nebo jakýmkoliv oblíbeným steakem. Fantazii a chutím se meze nekladou. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]