Bramborové klobásy jsou v řadě kuchyní zcela klasickým receptem. Ne každý je ale znát. Jste na tom stejně? Naučíme vás je. Potom zjistíte, že jste lepší klobásu patrně nikdy nejedli. A jelikož ji nikde neprodávají a příprava je velmi snadná, můžete si ji dělat klidně pravidelně.
Co budete potřebovat?
Když jde o bramborové klobásy, tak už celkem dobře tušíte, co bude jedna z ingrediencí. Ale jistě nevíte, jaké jsou ty další. Podívejme se proto na kompletní přehled. Potřebovat budete:
- 1,5 kilogramu brambor
- 250 g slaniny
- 300 g žampionů
- 2 cibule
- 3 metry přírodního vepřového střívka
- 3 lžíce oleje
- Sůl a pepř
Nachystejte si střívka
Jako první je třeba nachystat si střívka. Ta je nejlepší nejprve namočit do studené vody, potom je postupně rozebrat a následně je také propláchněte vodou, takto je máte připraveny na plnění a můžete je proto i odložit stranou.
Připravte brambory
Základem na bramborové klobásy jsou samozřejmě brambory. Ty nejprve oloupejte a potom je nastrouhejte na jemném struhadle. Danou směs nechte chvíli odpočívat, aby pustila vodu.
Orestujte cibuli
Mezi tím vezměte cibuli, tu oloupejte a následně ji také nakrájejte na jemno. Potom dejte na rozpálenou pánev olej, přidejte obě nakrájené cibule a restujte.
Nakrájejte zbývající ingredience
Potom si nakrájejte ostatní ingredience. Tedy jak slaninu, tak také žampiony. Ty následně přidejte k cibulové směsi a lehce orestujte a prohřejte.
Připravte směs na klobásy
Máte vše připraveno a tak můžete začít s přípravou směsi na klobásu. A to tak, že všechny ingredience smícháte dohromady a dochutíte je solí, nebo pepřem. Potom se můžete pustit do plnění.
Mlýnek, nebo plnička
Vezměte konec střívka, udělejte na něm uzel a můžete se pustit do plnění. Buď pomocí takzvané plničky, nebo pomocí mlýnku na maso se speciálním nástavcem. Takto plňte klobásy a pomocí uzlů, zamotání, nebo pomocí řeznického provázku jim dejte požadovaný tvar.
Na závěr do trouby
Když jsou bramborové klobásy připravené, musí zamířit do trouby. Ta by měla být rozehřátá na teplotu 180 stupňů. Doba pečení je asi 40 až 50 minut, aby měly klobásy příjemnou hnědou barvu, která přímo svádí k ochutnání.
Naservírujte a konzumujte
Když jsou klobásy hotové, už se můžete pustit do servírování. Dejte je na talíř, zakrojte nožem a ochutnejte. Ano, i takto lahodně může chutnat klobása, kde hraje roli především maso.