Bramborové klobásy vám ukážou, že to jde i bez masa

Už jste vyzkoušeli bramborové klobásy? Možná ani nevíte, že něco takového existuje. Ale ano, a jedná se o jídlo, které vás zaujme. Jak svou specifickou přípravou, tak vás zaujme také svou celkovou chutí. Až je ochutnáte, na klasické rozhodně brzy zapomenete.

Co budete potřebovat?

Nějaké maso na bramborové klobásy přece jenom potřebovat budete. Ale to bude v menšině. Přesto si jejich chuť zamilujete. A jak jí dosáhnout? Pomocí ingrediencí, na které bude třeba toto:

  • 1,5 kilogramu brambor
  • 250 g uzeného masa
  • 300 g žampionů
  • 2 cibule
  • 3 metry vepřových střívek
  • 3 lžíce oleje
  • Pepř a sůl dle chuti

Začněte střívky

Jako první si připravte střívka. Ty se obvykle prodávají v zasoleném stavu a tak je třeba je nejprve namočit do vody. Po pár desítkách minut je můžete opatrně rozbalit a propláchnout vodou, aby byla čistá. Potom jsou připravena k použití. Do té doby je nechte namočená ve vodě.

Nastrouhejte brambory

Jdeme tvořit základ na bramborové klobásy, kterým jsou právě nastrouhané brambory. Ty nejprve oloupejte a potom je všechny nastrouhejte na jemném struhadle. Pokud začnou pouštět vodu, tak to odebírejte a dávejte si ji stranou. Možná bude ještě potřeba.

Nachystejte základ klobás

Brambory nechte stranou a vezměte pánev, na kterou nalijte olej a poté přihoďte na jemno nakrájenou cibulku. Když se lehce zabarví, tak k ní můžete přidat také nakrájené uzené maso.

Takto restujte do chvíle, dokud cibulka nebude mít lehce hnědou barvu a dokud i uzené nebude dostatečně opečené. Podepíše se to na chuti vašich klobás.

Vytvořte základ

Nyní vše smíchejte v míse tak, aby vznikl základ na klobásy. Pokud by bylo třeba přidat vodu, použijte tu, co jste slili z brambor. Následně vaši směs ochuťte solí a pepřem tak, abyste s ní byli maximálně spokojeni.

Naplňte střívka

Pokud máte plničku klobás, použijte tu. Pokud nemáte, poslouží vám masový mlýnek, na který dokupte speciální nástavec na plnění klobás. Stojí pár korun. Na něj navléknete střívko, mlýnek plníte a točením kliky dochází k tomu, že se směs hrne do střívek.

Nezapomeňte na tepelnou úpravu

Jelikož máte v klobásách syrové brambory, je na místě je tepelně upravit. K tomu doporučujeme použít troubu, kterou rozehřejete na 180 stupňů. Doba pečení je asi 40 až 50 minut. Poté budou mít vaše klobásy skvělý vzhled i dokonalou barvu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]