Bramborové knedlíky s jahodami uchvátí každého milovníka sladkého jídla

Knedlíky jsou naším národním pokladem. Řada domácností si ráda připraví knedlíky houskové, které jsou skvělou přílohou k různým druhům omáček, nebo třeba knedlíky karlovarské, které jsou obohacené o bylinky a oplývají nadýchanou konzistencí a lahodnou chutí. Výborné jsou třeba i tvarohové knedlíky na sladko s jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Ve velké oblibě mají mnozí lidé i bramborové knedlíky, například s uzeným masem a zelím. Perfektní jsou ale i na sladko, třeba s jahodami.

Co budete potřebovat na bramborové knedlíky s jahodami?

Než se pustíte do vaření, připravte si tyto ingredience:

  • půl kila brambor
  • 2 sklenice pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • půl kila čerstvých jahod

Také budete potřebovat tyto suroviny: špetku soli a lžičku cukru.

Jak postupovat při přípravě těsta na bramborové knedlíky

Brambory si pečlivě omyjte pod teplou vodou a vložte i se slupkou do velkého hrnce. Přidejte studenou vodu a vařte asi čtyřicet minut, než nezměknou. Kontrolujte konzistenci průběžně vpichem vidličky. Po asi třičtvrtě hodině by měly být brambory již hotové, a tak je odstavte z plamene a nechte vychladnout alespoň hodinu. Následně brambory oloupejte příborovým nožíkem a vložte do velké mísy, v které je důkladně rozšťouchejte na kaši. Přidejte k nim i mouku, dvě vejce, špetku soli a trochu cukru. Rukama vypracujte hladké a nelepivé bramborové těsto. To si pak vložte na pomoučený vál a vyválejte plát silný asi 2 až 2 a půl centimetru. Z něj pak vykrajujte pomocí sklenice kolečka, která budou sloužit k výrobě knedlíků.

Výroba knedlíků a vaření

Připravená kolečka z těsta si zatím dejte stranou a omyjte dobře jahody, zbavte je i stopky. Pak je posypte cukrem, abyste podpořili jejich sladkost. Jednotlivá kolečka z těsta pak plňte jedno po druhém pocukrovanými jahodami. Vždy vkládejte jednu, aby se těsto netrhalo. Poválejte v dlaních a vytvořte vzhledné kulaté knedlíky. Až budete mít knedlíky připravené, dejte si vařit vodu v hrnci se špetkou soli. Až voda začne vřít, přendejte knedlíky do hrnce a vařte do té doby, než vyplavou na hladinu. Hotové knedlíky podávejte rozpuštěným máslem, mákem a moučkovým cukrem, nebo opraženou strouhankou a cukrem. Skvěle se na jahodové bramborové knedlíky hodí i skořice. A když nebudete moct sehnat jahody, můžete zkusit třeba i švestky, které jsou v bramborovém těstě výtečné. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]