Chalva dezert s kokosovými vločkami a krémem

Možná byla mezi vašimi suvenýry z letní dovolené někdy také chalva, což je orientální sladkost s různými oříšky a semínky. K dostání je také v našich obchodech.

Možná vás však nikdy nenapadalo, že i chalvu můžete použít jako ingredienci do lahodného dezertu. Dnes pro vás máme právě takový recept na zajímavý zákusek, který mimo jiné obsahuje právě chalvu.

Potřebné ingredience pro přípravu těsta

Pro přípravu těsta budete potřebovat následující suroviny:

  • pšeničná mouka – 160 g
  • bramborová mouka – 1 polévková lžíce
  • vejce – 4 ks
  • kakao – 2 polévkové lžíce
  • moučkový cukr – 150 g
  • káva – 1 polévková lžíce
  • ocet – 1 polévková lžíce
  • růžový sirup – 1 polévková lžíce
  • prášek do pečiva – 2 čajové lžičky.

Potřebné ingredience na krém s kokosovými vločkami

Pro přípravu tohoto krému budete potřebovat tyto suroviny:

  • kokosové vločky – 3 polévkové lžíce
  • 30% sladká smetana – 250 ml
  • řecký jogurt – 400 ml
  • moučkový cukr – 2 polévkové lžíce.

Potřebné ingredience na krém z chalvy

Pro přípravu tohoto krému budete potřebovat tyto ingredience:

  • chalva – 200 g
  • plnotučné mléko – 50 ml
  • moučkový cukr – 2 polévkové lžíce
  • máslo – 80 g
  • bílá čokoláda – 100 g.

Dále budete potřebovat také uvařený čaj a strouhanou čokoládu.

Postup přípravy

Nejprve začněte s přípravou těsta. Vejce rozbijte do misky, přidejte k nim cukr a vyšlehejte je do jemné pěny. Postupně vmíchejte také obě mouky, pšeničnou i bramborovou, kakao a prášek do pečiva. Nakonec do směsi přidejte také předepsané množství kávy, růžového sirupu a octa.

Plech na pečení vyložte pečicím papírem a nalijte na něj těsto. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte do ní plech a pečte přibližně po dobu 35 minut. Po upečení nechte těsto vychladnout, poté je podélně rozkrojte na tři pláty a každý pokapejte uvařeným, vychladlým čajem.

Kokosový krém připravíte jednoduše tak, že nejprve vyšleháte smetanu smíchanou s moučkovým cukrem a poté do ní přidáte řecký jogurt a kokosové vločky. Hotový krém dejte ztuhnout do lednice.

Pokud jde o přípravu krému z chalvy, je nejprve zapotřebí ve vodní lázni nebo na mírném plameni roztopit bílou čokoládu a za stálého míchání ji smísit s mlékem, máslem a cukrem. Nakonec do směsi přidejte rozdrobenou chalvu a vymíchejte hladký krém. Poté jej nechte vychladnout.

První plát těsta potřete polovinou kokosového krému a položte na něj druhý plát, na který přijde krém z chalvy. Ten poté překryjte třetím plátem a pomažte jej druhou polovinou kokosového krému.

Dezert je prakticky hotov, zbývá ho už jen posypat strouhanou čokoládou a dát ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Druhý den je přípraven k tomu, abyste ho nakrájeli a podávali hostům.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]